poniedziałek, 23 grudnia 2013

Makowiec na kruchym cieście

W mojej rodzinie nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca. W tym roku postanowiłam zrobić właśnie taki, na kruchym spodzie.


Ciasto kruche:
60 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny
200g cukru pudru
2 jajka


Masa:
1,2kg gotowej masy makowej
2 jajka
50g migdałów
50g orzechów laskowych
100g rodzynków
kilka kropel olejku migdałowego

cukier puder do posypania

Ciasto: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem (proponuję posmarować białkiem aby ciasto nie nawilgło od maku). 
Masę makową wymieszać z jajkami i bakaliami. Wyłożyć na ciasto w blaszce. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć radełkiem wąskie paseczki, które ułożyć na maku w kratkę. 



Ciasto piec ok 45 minut w 170 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. wygląda wspaniale, ale mam ochotę na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) przesyłam wirtualnie kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)