W mojej rodzinie nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca. W tym roku postanowiłam zrobić właśnie taki, na kruchym spodzie.
Ciasto kruche:
60 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny
200g cukru pudru
2 jajka
Masa:
1,2kg gotowej masy makowej
2 jajka
50g migdałów
50g orzechów laskowych
100g rodzynków
kilka kropel olejku migdałowego
cukier puder do posypania
Ciasto: mąkę, cukier puder, proszek
do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu
wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
2/3 ciasta rozwałkować na blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do
pieczenia, ponakłuwać widelcem (proponuję posmarować białkiem aby ciasto
nie nawilgło od maku).
Masę makową wymieszać z jajkami i bakaliami.
Wyłożyć na ciasto w blaszce. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć
radełkiem wąskie paseczki, które ułożyć na maku w kratkę.
Ciasto piec ok
45 minut w 170 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
wygląda wspaniale, ale mam ochotę na kawałeczek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) przesyłam wirtualnie kawałek :)
OdpowiedzUsuń