niedziela, 8 grudnia 2013

Babka różana z migdałami

Pyszna babka z cukrem różanym i mielonymi migdałami będzie idealnym deserem do niedzielnej kawy.



niepełna szkl cukru różanego
kostka masła
4 jajka
30 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mielonych migdałów

Lukier:
szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody

garść siekanych migdałów do posypania

W jednej misce zmiksować masło z cukrem. W drugiej ubić jajka na puch. Dodaj jajka do masy maślanej i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać mielone migdały. Foremkę keksową posmarować masłem i posypać mąką. Wylać ciasto i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i wodę . Utrzeć gęsty lukier. Polać nim ciasto i posypać siekanymi migdałami.
Cukier różany można zastąpić zwykłym.


3 komentarze:

  1. Musiała pachnieć i smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach w kuchni pewnie był jak w najlepszej perfumerii! Śliczna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)