niepełna szkl cukru różanego
kostka masła
4 jajka
30 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mielonych migdałów
Lukier:
szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
garść siekanych migdałów do posypania
W jednej misce zmiksować masło z cukrem. W drugiej ubić jajka na puch. Dodaj jajka do masy maślanej i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać mielone migdały. Foremkę keksową posmarować masłem i posypać mąką. Wylać ciasto i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i wodę . Utrzeć gęsty lukier. Polać nim ciasto i posypać siekanymi migdałami.
Cukier różany można zastąpić zwykłym.
Musiała pachnieć i smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńZapach w kuchni pewnie był jak w najlepszej perfumerii! Śliczna Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńDziękuję, była przepyszna :)
OdpowiedzUsuń