czwartek, 5 grudnia 2013

Strucla z bakaliami

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami znakomicie zastąpi tradycyjny świąteczny keks. Polecam, moja rodzina ją uwielbia.
Przepis możecie znaleźć również w dzisiejszej "Chwili dla Ciebie" :)



1/2 szkl mleka
4g drożdży instant
3 łyżki cukru
25 dag mąki
szczypta soli
35g masła
1 żółtko

Bakalie:
200g owoców kandyzowanych
50g orzechów laskowych
70g żurawiny suszonej

Lukier:
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące ale ciepłe. Dodać do pozostałych składników w misce, dodać żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na kwadrat wielkości 28cmx28cm. Wyłożyć równą warstwę bakalii (1-2 garści owoców kandyzowanych zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę.


Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Otrzymamy gęsty lukier, którym polewamy struclę i posypujemy owocami kandyzowanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)