wtorek, 10 grudnia 2013

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście robiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Są pyszne, sycące i rozgrzewające. Najlepiej smakują z ziemniaczkami. Polecam, na pewno będziecie zadowoleni :)


1kg żeberek
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 cebula
1 marchewka

1kg kapusty kiszonej
2 łyżki przyprawy do dań z kapusty
sól, pieprz świeżo zmielony
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka kucharka
olej do smażenia

Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać 1/2l wody i dodać przyprawy, wymieszać i gotować ok pół godziny. Po tym czasie dodać startą marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać do kapusty.
Do naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok półtorej godziny w temp. 180 stopni.

15 komentarzy:

  1. Ja na pewno będę zadowolona, uwielbiam żeberka w kapuście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo wg mnie taka kapustka jest lepsza niż gotowana :)

      Usuń
  2. Doskonały przepis. Robiąc po raz pierwszy, nieco zmniejszyłam ilość składników, no i nasłuchałam się marudzenia męża, że zjadłby jeszcze te żeberka na kolejny obiad. Pysznie smakują ze śląskimi kluskami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że posmakowały Wam moje żeberka w kapuście :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Zabieram się za żeberka ... co wyjdzie dam znać. Wszystko kupione, języki do brody, goście u płota :) Trzymajcie kciuki ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeberka wyszly bardzo dobre.Pieklam w prodiżu ok 2godz.

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie kminek? :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Kminek jest w przyprawie do dań z kapusty.Jesli lubisz, dodaj ile chcesz. Nikt nie powiedział, że trzeba się trzymac sztywno przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie i dziękuję za przepis ,który jest łatwy w wykonaniu i oddaje to co najlepsze dla amatorów dobrego smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. a mój mąż chce sos z kapusty kiszonej, aż się boję bo ja nie umiem nic z kapusty zrobić, gołąbki do śmieci, bigos do śmieci. Szukam przepisu, który zawsze wyjdzie, wykonany przez osobę, która nie ma doświadczenia w przygotowywaniu obiadu z kapusty. Auu

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)