Żeberka pieczone w kiszonej kapuście robiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Są pyszne, sycące i rozgrzewające. Najlepiej smakują z ziemniaczkami. Polecam, na pewno będziecie zadowoleni :)
1kg żeberek
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 cebula
1 marchewka
1kg kapusty kiszonej
2 łyżki przyprawy do dań z kapusty
sól, pieprz świeżo zmielony
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka kucharka
olej do smażenia
Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na
porcje. Natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię i odstawić na noc do
lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
Kapustę
poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać
1/2l wody i dodać przyprawy, wymieszać i gotować ok pół godziny. Po tym
czasie dodać startą marchewkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać do kapusty.
Do
naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i
przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok półtorej godziny
w temp. 180 stopni.
No to miałaś ucztę.
OdpowiedzUsuńOj tak :)))
UsuńJa na pewno będę zadowolona, uwielbiam żeberka w kapuście :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo wg mnie taka kapustka jest lepsza niż gotowana :)
UsuńDoskonały przepis. Robiąc po raz pierwszy, nieco zmniejszyłam ilość składników, no i nasłuchałam się marudzenia męża, że zjadłby jeszcze te żeberka na kolejny obiad. Pysznie smakują ze śląskimi kluskami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że posmakowały Wam moje żeberka w kapuście :) pozdrawiam :)
UsuńZabieram się za żeberka ... co wyjdzie dam znać. Wszystko kupione, języki do brody, goście u płota :) Trzymajcie kciuki ...
OdpowiedzUsuńPowodzenia i czekam na relacje ;)
UsuńŻeberka wyszly bardzo dobre.Pieklam w prodiżu ok 2godz.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
Usuńa gdzie kminek? :(
OdpowiedzUsuńKminek jest w przyprawie do dań z kapusty.Jesli lubisz, dodaj ile chcesz. Nikt nie powiedział, że trzeba się trzymac sztywno przepisu ;)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i dziękuję za przepis ,który jest łatwy w wykonaniu i oddaje to co najlepsze dla amatorów dobrego smaku :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię i pozdrawiam :)
Usuńa mój mąż chce sos z kapusty kiszonej, aż się boję bo ja nie umiem nic z kapusty zrobić, gołąbki do śmieci, bigos do śmieci. Szukam przepisu, który zawsze wyjdzie, wykonany przez osobę, która nie ma doświadczenia w przygotowywaniu obiadu z kapusty. Auu
OdpowiedzUsuń