niedziela, 29 maja 2016

Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką

To chyba najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadłam. Najlepiej smakują oczywiście jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Z tych proporcji wyszło mi 16 pysznych drożdżóweczek. Delikatny serek, słodkie truskawki i moja ulubiona kruszonka to połączenie idealne. Moja córcia pokochała je od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że i Wam przypadną do gustu :)




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
150 g cukru 
jajko
90 g masła
200 ml mleka

Serek:
150 g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka domowego cukru waniliowego
żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego

Kruszonka:
70 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru

ok 300 g truskawek




Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę i masę serową.

Serek: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładka masę.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach, wstawić do lodówki.

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki lub ćwiartki.

Gdy ciasto urośnie, ponownie zagnieść. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szeroką szklanką (9cm) wykrawać krążki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem wąskiej szklanki zrobić w krążkach wgłębienia. We wgłębienia nakładać po łyżeczce serka, układać kawałki truskawek i posypać kruszonką.
Drożdżówki piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



30 komentarzy:

  1. ale pyszniutkie!! smaku mi zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu pięknie wyglądają, to dopiero muszą pysznie smakować ;0) pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu i gwarantuję, że są pyszne :)

      Usuń
  3. Oj Asiu żeby tak ochotę robić na drożdżóweczki :) chętnie bym jedną porwała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj Monia, jak braknie to dopiekę ;)

      Usuń
  4. Ale pyszności, aż żałuję, że nie mam teraz tyle czasu, aby się na nie skusić:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i potwierdzam, że są pyszne :). Celowo pominęłam serek, bo to połączenie bardzo często pojawiało się w moich drożdżówkach. Za to dołożyłam więcej truskawek i to był strzał w dziesiątkę :). Cóż, nie od dziś wiadomo, że drożdżowe ciasto + truskawki + kruszonka to idealne trio :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że drożdżówki smakowały :)

      Usuń
  6. Zrobiłam... Nie wiem jak to skomentować... Pyszne? Hmmm to mało powiedziane. Cudowne? Rewelacyjne? Wspaniałe? Nie ma słów żeby je opisać. Z każdym kęsem jestem bliżej chmur. Rozplywam się. Dziękuję Ci Asiulka, cudowny przepis mmmmmmniam! :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak na Ciebie podziałały te drożdżówki ;))

      Usuń
  7. W tygodniu na pewno spróbuję. Wyglądają mega pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły pycha😊 moje dziecko to najlepszy tester 😊 na pewno jeszcze je zrobię nie raz. 😁

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń
  8. Czy mozna te drozdzowki zrobic z maki pelnoziarnistej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, najlepiej w proporcjach pół na pół mąki pszennej zwykłej i pełnoziarnistej

      Usuń
  9. Kochana! Jesteś wielka! :)
    Moje cudeńka właśnie wyszly z piekarnika. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy budyń dodajemy ugotowany czy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jutro robie!! Po skladniki juz o 7 rano pedze :) Jeli wyjda , beda hitem na akcje harytatywna do szkoly mojej corki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)