czwartek, 21 czerwca 2018

Młode ziemniaczki zasmażane z bobem

Świetny sposób na wykorzystanie ziemniaczków pozostałych z obiadu. Danie można przygotować na kolację lub zabrać do pracy.



ok 10 ugotowanych młodych ziemniaczków
2 szkl ugotowanego bobu
10 plasterków kiełbasy salami
czerwona cebula
1/3 op. fety
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
gałązka rozmarynu
1/3 łyżeczki oregano i bazylii
szczypiorek do posypania



Ugotowane ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć pokrojone w kostkę salami. Dodać ziemniaczki, posypać ziołami i smażyć aż lekko się zrumienią. Pod koniec dodać zmiażdżony ząbek czosnku, obrany z łupinek bób, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciepłe danie wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą, szczypiorkiem i cebulką.
Podawać na ciepło chociaż na zimno też dobrze smakuje.


wtorek, 19 czerwca 2018

Lodowiec z truskawkami i jagodami

Najlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami. 
Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata.
Polecam :)



Masa budyniowa:
1,5 szkl mleka
5 żółtek
1 budyń waniliowy
czubata łyżka mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g masła w temp. pokojowej
1,5 łyżki gorzkiego kakao

2 galaretki o smaku owoców leśnych
ok 500 g owoców: truskawki, jagody, maliny

ok 100-120 g okrągłych biszkoptów



Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć.

Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować. Szklankę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i ostudzić.
Masło utrzeć do białości i cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.

Ok pół szklanki galaretki odlać na talerzyk, będzie potrzebna do namaczania biszkoptów.
Dno tortownicy (śr. 21cm)  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów maczając je wcześniej w galaretce. Na biszkopty wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Ułożyć następną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć owoce. Schłodzić.

Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.


sobota, 9 czerwca 2018

Milkshake z masłem orzechowym

Na weekend zapowiadają spore upały. Warto więc pomyśleć o napojach chłodzących ;)
Ten milkshake przygotujecie w kilka minut, jeśli oczywiście będziecie mieć zapas zamrożonych bananów ;)



4 dojrzałe banany
750-1000ml zimnego mleka
4 łyżki masła orzechowego (słodko-słone)



Banany obrać i pokroić w duże kawałki. Zamknąć w woreczku i zamrozić. Zmrożone banany, mleko i masło orzechowe przełożyć do blendera kruszącego lód. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, można posypać gorzkim kakao.
Milkshake jest już wystarczająco słodki od dojrzałych bananów. Jeśli jednak chcecie bardziej słodki napój dodajcie do niego łyżkę miodu.

czwartek, 7 czerwca 2018

Sernik gotowany z truskawkami

Przepyszne i orzeźwiające ciasto. Sprawdzi się jako elegancki deser podczas spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień.
Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku.




Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl cukru
1/4 szkl maki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:
1kg sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy)
200 g masła
3/4 szkl cukru
4 jajka
2 duże budynie waniliowe
3/4 szkl mleka

1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Ser: w garnku rozpuścić masło, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać, często mieszając aż masa zacznie bulgotać. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Energicznie mieszać i podgrzewać aż masa serowa zacznie gęstnieć. Gorącą wylać na biszkopt. Ostudzić.

Galaretkę przygotować w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć osuszyć (większe przekroić) i poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką.
Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.



sobota, 2 czerwca 2018

Lemoniada z rabarbaru

Wypróbowałam trochę nietypowy sposób przygotowania tego napoju gdyż zamiast ugotować rabarbar jak na zwykły kompot, najpierw go usmażyłam. Napój wyszedł zdecydowanie bardziej intensywny w smaku :) Polecam go na letnie upały, doskonale gasi pragnienie.



500 g rabarbaru
cukier do smaku (ok 1/2 szkl)
2 cytryny
1,5 l wody
garść świeżej mięty


Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż zacznie się rozpadać a cukier się rozpuści. Zalać wodą i zagotować. Kompot odcedzić i schłodzić. Wcisnąć sok z jednej cytryny, drugą pokroić w plasterki. Do dzbanka wlać lemoniadę, dodać plasterki cytryny, liście mięty i sporą ilość kostek lodu.


poniedziałek, 28 maja 2018

Lody z masłem orzechowym

Jedne z najlepszych lodów, jakie jadłam. Przepyszny mleczo-orzechowy smak i te kawałeczki chrupiących orzechów sprawiły, że zakochaliśmy się w nich. Polecam je z całego serca wszystkim lodożercom :)




500 ml śmietanki 30%
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
5-6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (u mnie z Biedronki)



Śmietankę i mleko mocno schłodzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, cały czas miksując powoli wlewać mleko. Następnie dodawać do masy po łyżce masła orzechowego. Gdy wszystkie składniki się połączą przelać masę do pojemnika i szczelnie zamknąć wieczko. Włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na 5-10 minut aby lody dobrze się nakładały.

Dobrze ubita śmietanka powoduje, że lody nie zamarzną na "kamień", będą puszyste i delikatne.

piątek, 25 maja 2018

Tort komunijny wielosmakowy

W ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną.
Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy a po kilku godzinach chłodzenia udekorowałam go pozostałą masą i kwiatami.
Tort jest dosyć pracochłonny ale przy dobrej organizacji pracy uwiniesz się szybko i sprawnie.
Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej od fotocake.pl  oraz kwiaty eustomy i gipsówki.
Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.
Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :)




Biszkopt kawowy:
7 jajek
7 łyżek cukru
1/2 szkl mąki krupczatki
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa:
7 białek
20 dag kokosu
20 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku
Biszkopt migdałowy:
7 jajka
7 łyżki cukru
25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
7 jajka
  7 łyżki cukru
25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jajeczna:
6 kostek masła w temp. pokojowej
8 jajek
40 dag cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
puszka kajmaku
Poncz:
1 szkl przegotowanej wody
łyżka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny


Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.
Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm ale tort będzie niższy.

Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.

Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną, puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.
Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów a pozostałą część tuż przed dekoracją.

Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i  wbić kwiaty.

Tort schłodzić.