sobota, 24 lutego 2018

Babka olejowa

Pyszna, puszysta i delikatna. Do tego bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. 
Idealna do świątecznej (i nie tylko) kawy :)


4 jajka
150 g mąki pszennej
100 g cukru
125 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku. Później na przemian po trochę oleju i mąki.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut. Ostudzić i dowolnie udekorować.


czwartek, 22 lutego 2018

Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Wspaniały i aromatyczny obiad, który przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Nie ma nic lepszego niż pyszny i ciepły posiłek po powrocie do domu ze szkoły czy pracy. I naprawdę nie trzeba się przy tym napracować.



Dla 2 osób:
2 szkl makaronu świderki

Sos:
1/2 słoiczka pomidorów suszonych
1-2 ząbki czosnku
3 spore garści świeżego szpinaku
250 ml śmietanki 30%
150 g startego sera żółtego
sól
świeżo zmielony pieprz



Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i gotować ok 10 minut. Wsypać starty ser (trochę zostawić do posypania) i ugotowany makaron. Podgrzewać jeszcze ok 5 minut aż ser całkiem się rozpuści.
Makaron podawać posypany startym żółtym serem.

wtorek, 20 lutego 2018

Zdrowe batony z masłem orzechowym i preparowanymi zbożami

Bardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku.
Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy. 



1/2 szkl masła orzechowego
1/3 szkl oleju kokosowego
1/2 szkl miodu
3 łyżki kakao
100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos
1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady



W większej misce wymieszać masło orzechowe, olej i miód. Włożyć do mikrofali nastawionej na średnią moc na ok 20-30 sekund. Wymieszać. Powtórzyć 1-2 razy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Dodać kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Pokroić w równej wielkości batoniki. Można polać czekoladą ale i bez niej batony są bardzo słodkie ;)

Rady: Ekspandowane żyto i brązowy ryż + jabłko można zastąpić zwykłym ryżem ekspandowanym.
           Batoniki należy przechowywać w chłodnym miejscu.

poniedziałek, 19 lutego 2018

Ciasteczka jeżyki

Ciasteczka piekłyśmy z Oliwką na jej przyjęcie urodzinowe. Miałyśmy przy nich sporo zabawy. Zarówno przy lepieniu ciasta jak i przy dekorowaniu czekoladą. 
Koleżanki Oliwki były zachwycone takimi słodkościami :) 
Ciasteczka będą doskonałą przekąską na przyjęcie urodzinowe naszych pociech czy Dzień Dziecka.



Ciasteczka:
2,5 szkl mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
3 łyżki śmietany
1/2 szkl cukru

czekolada mleczna
posypka kakaowa



Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasteczka od szerszej strony i posypujemy posypką. Następnie za pomocą wykałaczki rysujemy oczka i noski. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku.


niedziela, 18 lutego 2018

Filety z pomidorami i mozzarellą

Bardzo lubię suszone pomidory, moja rodzinka już trochę mniej ;) Ale ostatnio postawiłam na swoim i upiekłam na obiad przepyszne sakiewki z kurczaka, nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Otulone chrupiącym boczkiem, który sprawił, że mięso było delikatne i soczyste.
Nie ma przy nich wiele pracy. Polecam je więc z całego serca na szybki i pyszny rodzinny obiad.




4 nieduże filety z kurczaka
kulka mozzarelli
słoiczek suszonych pomidorów
zioła prowansalskie
16 cienkich plasterków bekonu parzonego
sól, pieprz
czosnek granulowany



Filety umyć, osuszyć, naciąć głęboką kieszeń. Na zewnątrz i w środku oprószyć solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem granulowanym. Do środka włożyć kawałek mozzarelli i 2-3 suszone pomidory. Każdy filet owinąć czterema plastrami bekonu.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, np. folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię.
Filety podawać posypane szczypiorkiem z ziemniaczkami i ulubioną sałatką.

sobota, 17 lutego 2018

Kokoski (lamingtony)

Przepyszne, kokosowe ciastka nasączone czekoladową polewą, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. U nas nosiły nazwę kokoski ale znane są również jako lamingtony lub kudłacze.
Co ciekawe, pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował.
 Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu.



Ciasto:
4 jajka
1 szkl cukru
szczypta soli
1/2 szkl oleju
1/3 szkl ciepłej wody
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Polewa:
200 g masła
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
1/2 szkl mleka

250 g wiórków kokosowych



Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem wodę i olej. Następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z utartym ciastem. Biszkopt przelać do foremki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170 stopniach. Ostudzić i pokroić w kostkę o boku ok 4-5 cm.

Polewa: wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do połączenia składników i rozpuszczenia się cukru.

Za pomocą widelca zanurzać biszkopty w polewie a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. odstawić do zastygnięcia.


Inspiracją był przepis znaleziony na jednej ze stron internetowych.

niedziela, 11 lutego 2018

Sałatka meksykańska z nachos

Uwielbiam nachosy i zwykle jem je z salsą lub sosem serowym. Tym razem postanowiłam dodać je do popularnej ostatnio sałatki meksykańskiej. Sałatka okazała się hitem imprezy i każdy prosił o przepis. Myślę, że jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to najwyższa pora to nadrobić ;)



500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka oregano
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
czerwona cebula
1/2 sałaty lodowej
opakowanie chipsów nachos 
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:
1 szkl majonezu
1 szkl jogurtu greckiego
1/2 szkl keczupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki



Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia.
Sałatę pokroić.
Składniki na sos wymieszać.
W szklanej misce układać warstwami: sałata, mięso,  kukurydza, posiekana cebula, sos, pokruszone nachos. Sałatkę posypać szczypiorkiem.
Mięso do sałatki można usmażyć dzień wcześniej ale samą sałatkę najlepiej przygotować w dniu podania.