wtorek, 21 stycznia 2020

Ciasto Niebo z jabłkami i masą orzechową

Przepis znalazłam w internecie. Bardzo podobne ciasto piekła dawniej moja mama, dodając zamiast jabłek powidła śliwkowe. Jedna i druga wersja tego ciasta jest pyszna, choć przyznam, że to z powidłami smakuje mi o wiele bardziej.



Ciasto:
300 g mąki pszennej
170 g masła w temp. pokojowej
70 g cukru pudru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Masła jabłkowa:
1,4 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
galaretka brzoskwiniowa

Masa orzechowa:
250 g zmielonych orzechów włoskich
250 ml mleka
 150 g cukru
250 g masła w temp pokojowej

Polewa:
czekolada gorzka
2 łyżki oleju



Ciasto: wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut do zarumienienia. Ostudzić.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z  suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.

Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka, wyrównać i polać polewą robiąc esy-floresy.

Polewa: czekoladę rozpuścić z olejem nad kąpielą wodną, dobrze wymieszać. Polać ciasto. Schłodzić.


czwartek, 16 stycznia 2020

Babeczki mocno czekoladowe

Mocno czekoladowe i wilgotne muffinki dla wszystkich wielbicieli czekolady. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Jedne z lepszych jakie jadłam :)



140 g masła
60 g gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
3/4 szkl mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szkl cukru
szczypta soli
1/2 szkl śmietany 12%



Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, wymieszać i ostudzić.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać.
Jajka rozbełtać z cukrem i solą. Wlać czekoladę, dodać 1/3 część mąki i wymieszać. Dodać śmietanę i resztę mąki, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki do 2/3 wysokości. Piec 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Można polać rozpuszczoną czekoladą.
Nie przekraczać czasu pieczenia aby babeczki nie wyszły za suche.

poniedziałek, 13 stycznia 2020

Ciasto pocałunek Murzyna

Natknęłam się na ten przepis przypadkiem w internecie. Pomyślałam sobie, że ciasto musi być pyszne i nie myliłam się. Wszystkie warstwy doskonale do siebie pasują. Ładnie się prezentuje więc świetnie nadaje się na wszelkie przyjęcia. Polecam :)




Ciasto:
2 szkl mąki
2 szkl cukru
2 szkl śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki sody
2 łyżki octu

Dodatkowo:
4,5 łyżki maku
2/3 szkl siekanych orzechów włoskich
2/3 szkl rodzynków
3 łyżki kakao

Masa:
300 g miękkiego masła
2 budynie waniliowe z cukrem
4 łyżki cukru
1 l mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Polewa:
 1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka żelatyny



Ciasto: wszystkie składniki zmiksować i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zmiksować. Do drugiej orzechy i rodzynki a do trzeciej części mak.  
Każdą część ciasta przelać do foremek (20x30cm) wyłożonych papierem do pieczenia i piec oddzielnie przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Placki ostudzić. 

Masa: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając do mleka cukier i ekstrakt waniliowy. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Placki przekładać masą i polać polewą. Ciasto można ozdobić orzechami.

Polewa: W garnuszku rozpuścić margarynę, cukier, mleko i kakao. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z polewą, ostudzić.



czwartek, 9 stycznia 2020

Kuleczki owsiane z masłem orzechowym

Pyszna, zdrowa i sycąca przekąska do zrobienia w kilka minut. Doskonale nadaje się do zabrania do szkoły, pracy lub na piknik.
Do kuleczek można dodać oczywiście ulubione bakalie ;)



4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
szkl płatków owsianych
3 łyżki płatków migdałowych
1/3 szkl suszonej żurawiny
łyżeczka wiórków koksowych
łyżeczka miodu



Wszystkie składniki wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki schłodzić.

wtorek, 7 stycznia 2020

Szyszki z kajmakiem

Szyszki z ryżu preparowanego kojarzą mi się z dzieciństwem. Kiedy zobaczyłam je na blogu u AniaGotuje.pl od razu postanowiłam je zrobić. Moja córka też za nimi przepada :)




400 g gotowego kajmaku
80 g masła
100 g ryżu preparowanego



Masło rozpuścić w garnku, dodać kajmak i cały czas mieszając podgrzewać ok 5 minut. Zdjąć z ognia i wsypać ryż. Wymieszać i odstawić do schłodzenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje. Zwilżonymi dłońmi formować szyszki i układać na papierze do pieczenia. Schłodzić.

piątek, 13 grudnia 2019

Piernik herbaciany z orzechami i powidłami

Pyszny piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi to obowiązkowy wypiek świąteczny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Jest wilgotny, po prostu rewelacyjny :)




Ciasto na piernik:
3 szkl mąki
1 szkl płynnego miodu
1 szkl oleju
1 szkl mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
op. przyprawy do piernika
1 szkl cukru


1 szkl siekanych orzechów włoskich
słoik powideł śliwkowych

polewa kakaowa




Piernik: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciężko się zagniatało można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Na koniec dodać orzechy, zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec trzy placki (w blaszce 20x30 cm) w temperaturze 160 stopni przez ok 30 minut. Placki ostudzić, skropić mocną herbatą i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą, można posypać orzechami i odstawić do zastygnięcia.


niedziela, 8 grudnia 2019

Tort orzechowy z masą z masła orzechowego

Tort upiekłam na urodziny wielbiciela marki BMW i masła orzechowego :) 
Solenizant był mile zaskoczony i bardzo zadowolony a tort wszystkim bardzo posmakował :)
Masa z masła orzechowego ma bardzo ciekawy smak a orzeszki przyjemnie chrupią podczas jedzenia.




Biszkopt:
120g zmielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 szkl cukru pudru
1,5 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kaszy manny

Masa:
200 g miękkiego masła 
2 budynie waniliowe z cukrem
1l mleka
2-3 łyżki cukru pudru (wg uznania)
200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

2/3 słoiczka dżemu porzeczkowego

tabliczka białej czekolady

 

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Orzechy, mąkę i kaszę manną wymieszać a następnie łyżką połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy krążki. 

Masa: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, nadal miksując dodawać po łyżce budyniu i cukier puder. 1/3 masy odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z masłem orzechowym.

Krążki biszkoptu nasączyć herbatą z dodatkiem alkoholu, posmarować cienko dżemem i masą orzechową. Wierzch i boki tortu posmarować masą budyniową. Ja położyłam opłatek z masy cukrowej i polałam boki rozpuszczoną białą czekoladą. 
Tort można jednak dowolnie udekorować. Schłodzić.