sobota, 22 czerwca 2019

Sernik stracciatella z truskawkami na zimno

Na letnie upały najlepszym deserem będzie ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką.




Spód:
250g herbatników
120g masła
tabliczka gorzkiej czekolady

Sernik:
1 kg serka z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
1 szkl mleka w proszku
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/3 szkl wody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

2 galaretki truskawkowe
ok 400 g truskawek




Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.

 Sernik: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno. W misce miksera umieścić ser, mleko w proszku, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę i żelatynę. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Na serniku poukładać truskawki, część z nich można lekko wcisnąć w masę serową. Sernik wstawić do lodówki na godzinę do stężenia.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i odstawić aż zacznie tężeć. Wylać na schłodzony sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.


poniedziałek, 17 czerwca 2019

Recenzja książki "PO PROSTU PYCHA słodkie i słone przepisy"

Autorką książki jest Joanna Małagowska, autorka popularnego bloga "Po prostu pycha". Gdy otrzymałam propozycję aby napisać o niej kilka słów, zgodziłam się bez wahania. Obserwuję bloga Joasi i wiem, że można u niej znaleźć mnóstwo fantastycznych przepisów na różne okazje. Wydanie książki było więc świetnym pomysłem aby podzielić się swoimi przepisami szerszemu gronu odbiorców.



Książka podzielona jest na kilka rozdziałów:

- Śniadania
- Zupy
- Dania główne
- Naleśniki
- Sałatki
- Słodkości tradycyjne
- Słodkości w wersji fit
- Przekąski





Znajdziecie tutaj mnóstwo przepisów na każdą okazję, a każdy z nich opatrzony jest pięknymi fotografiami i szczegółowym opisem oraz wskazówkami ile porcji otrzymacie i w jakim czasie przygotujecie daną potrawę. Jest to bardzo pomocne przy planowaniu posiłków, zwłaszcza dla osób które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. 




Jeśli więc szukasz ciekawej i pełnej pomysłów książki kucharskiej dla siebie lub dla bliskiej osoby to ta książka będzie idealna. Myślę, że powinna się znaleźć w biblioteczce każdego miłośnika gotowania. Do kupienia już 19 czerwca! :)

Tytuł: "PO PROSTU PYCHA słodkie i słone przepisy"
Autor: Joanna Małagowska
Wydawnictwo ZNAK
Premiera: 19 czerwca 2019r.





niedziela, 9 czerwca 2019

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki to jeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Cała zabawa tkwi w wykręcaniu ich i nadawaniu ulubionych kształtów. Ja upiekłam zwykłe, proste ciasteczka ale z powodzeniem możecie je dowolnie zwijać.




3 szkl mąki
250 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany
1/2 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka



Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do maszynki do mielenia ze specjalną nakładką do wyciskania ciastek. Wykręcać ciastka o dowolnej długości i kształcie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w 180 stopniach do zarumienienia.

czwartek, 6 czerwca 2019

Sałatka makaronowa z zielonym pesto

Pyszna i treściwa sałatka, którą z powodzeniem można przygotować na piątkowy obiad lub zabrać na drugie śniadanie do pracy.




2 szkl makaronu kokardki
140g kukurydzy z puszki
kilkanaście pomidorków koktajlowych
3 łyżki zielonego pesto
1/2 kostki sera feta
sól, pieprz
 3 łyżki posiekanego szczypiorku



Makaron ugotować al dente. Ostudzić. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.


czwartek, 30 maja 2019

Surówka z młodej kapusty z winogronami

Taka surówka będzie super dodatkiem do obiadu, grillowanego mięsa lub po prostu jako drugie śniadanie do pracy. Polecam bo jest nie tylko zdrowa ale rewelacyjnie smakuje :)




mała główka młodej kapusty
kiść czerwonych winogron
1 szkl siekanych orzechów pekan
łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
świeżo zmielony pieprz




Kapustę drobno poszatkować. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki. W misce wymieszać kapustę, winogrona, orzechy i majonez z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. odstawić w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.


niedziela, 26 maja 2019

Sernik rafaello

Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Ten jest wyjątkowy bo smakuje jak moje ulubione rafaello :) Sernik jest delikatny i kremowy a beza mocno kokosowa i kruchutka :) 

Z racji tego, że dzisiaj jest Dzień Matki wszystkim Mamom życzę samych cudownych chwil ze swoimi pociechami. Nie ważne czy mają kilka czy kilkadziesiąt lat. Cudownego świętowania :)
 



Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
4 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki wiórków kokosowych
50 g rozpuszczonego masła

Sernik:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg sera z wiadereczka
1,25 szkl cukru
2 łyżki cukru migdałowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj + 2 żółtka
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżka kwaśnej śmietany

Beza:
2 białka
120 g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych



Spód: Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Dodać migdały, wiórki kokosowe i masło. Wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i uklepać. Spód sernika schłodzić w lodówce.

Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Tortownicę owinąć z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej. Wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 60 minut. Po tym czasie wyłożyć piankę kokosową.

Beza kokosowa:  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. Piec kolejne 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dosuszać bezę kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach.



czwartek, 23 maja 2019

Bezowiec z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka jak pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe. Moja córka też pokochała to ciasto. Mam nadzieję, że kiedyś ona będzie miała tak miłe wspomnienia z domowymi wypiekami jakie mam ja :) Bo tylko dzięki mamie moje wspomnienia pachną domowym ciastem :)




Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
150 g zimnego masła lub margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru pudru
4 łyżki zimnej wody
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Beza:
11 białek w temp.pokojowej 
szczypta soli
2 szkl drobnego cukru 
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny

Kisiel rabarbarowy:
1 kg rabarbaru
ok 1/2 szkl cukru
kisiel malinowy



Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w dużą kostkę, przesypać do garnka i dodać cukier. Podgrzewać aż puści sok i zmięknie. Dodać kisiel i energicznie zamieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.

Ciasto rozwałkować trochę więcej niż wielkość blaszki (24x36cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, zostawiając ok 2 cm brzeg. Nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Wyjąć ciasto, posmarować kisielem rabarbarowym i wyłożyć pianę.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksować do połączenia składników.

Pianę wyłożyć na rabarbar, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zostawić ciasto na pół godziny aby beza z wierzchu się wysuszyła. Ostudzić.


Przepis na to ciasto bierze udział w akcji Durszlaka.
Każdy z Was może otrzymać rabat 10 % na zakupy w e-sklepie 
 www.manufaktura-wielkopolska.pl  na hasło: durszlak10

Możecie tam nabyć przepyszne i pozbawione konserwantów kompoty, miody i konfitury. 
Takie jak u mamy :)
 
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.