sobota, 23 lutego 2019

Kostka kawowa (budyniowo-śmietankowa)

Kiedy zobaczyłam to ciasto na My Sweet World od razu wiedziałam, że muszę je upiec ;) 
Pozmieniałam w nim co prawda co nieco ale ciacho wyszło wspaniałe. Budyń o delikatnym kawowym smaku  i puszysta waniliowa pianka tworzą doskonałe połączenie smaków.
Znajomi byli zachwyceni, gdy ich poczęstowałam tym ciachem do kawy.




Biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
100 g cukru
30 g gorzkiego kakao
75 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń kawowy:
3 szkl mleka
200 g masła
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa śmietankowa:
800 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić.

Budyń kawowy: Budynie śmietankowe rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i kawą. Gdy się zagotuje, wlać rozdrobniony budyń. Gotować ok 2 minut do zagęstnienia i gorący wylać na biszkopt. Odstawić do ostygnięcia.

Masa śmietankowa: Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. podgrzać do rozpuszczenia ale nie zagotować. Przestudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na budyń, wyrównać i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


czwartek, 21 lutego 2019

Sałatka z kurczakiem i porem

Sałatka doskonała na każdą imprezę. My bardzo ją lubimy i naszym znajomym też bardzo posmakowała.




2 filety z kurczaka
przyprawa gyros
2 łyżki oleju
op. makaronu w kształcie ryżu
2 pory
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
sól, pieprz
mały słoik majonezu



Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć gyrosem i usmażyć. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Pora pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z soku.
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Kukurydzę i fasolę odcedzić. 
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.


niedziela, 17 lutego 2019

Ciasto Góra Lodowa

Pewnie część z Was już je próbowała. Ja upiekłam je dopiero tydzień temu i bardzo żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej. Ciasto jest wyjątkowo efektowne i smaczne. Zwłaszcza masa z mlekiem w proszku jest przepyszna. Co tu dużo pisać, moja rodzinka i znajomi byli nim zachwyceni. Kto jeszcze nie jadł Góry Lodowej to polecam upiec ją jak najszybciej :)




Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szkl kakao

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 budyń waniliowy
2 żółtka
łyżka mąki pszennej
200 g miękkiego masła

Masa z mlekiem w proszku:
200 g masła
1/2 szkl cukru
1/2  szkl wody
2 szkl mleka w proszku
1 łyżka kakao

ok 200g okrągłych biszkoptów




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec dodając dodając cukier. Nadal miksując dodawać po jednym  żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką z masą jajeczną. Biszkopt przelać do foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na pół.

Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami, proszkiem budyniowym i mąką. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z budyniem na puszystą masę.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Włożyć spodni blat ciasta, naponczować mocną herbatą i wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i posmarować pozostałą masą. Połówki biszkoptów poukładać pionowo na masie. Ciasto wstawić do lodówki.

Masa z mleka w proszku: Masło, wodę i cukier zagotować. Przestudzić. Do ostygniętej dodać mleko w proszku i zmiksować aby pozbyć się grudek.  Połową masy polać biszkopty. Pozostałą masę zmiksować z kakao, polać ciasto. 
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.






środa, 13 lutego 2019

Sałatka brokułowa z bekonem i orzechami

Przepyszna sałatka z chrupiącymi orzechami i bekonem sprawdzi się nie tylko na imprezę ale również na drugie śniadanie do pracy.




2 op mrożonych brokułów (ok 800g)
6 plastrów bekonu parzonego
4 jajka
1 szkl kukurydzy konserwowej
1 szkl siekanych orzechów włoskich
1/2 czerwonej cebuli
2-3 łyżki majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz




Brokuły ugotować na półtwardo, odcedzić. Pokroić na większe kawałki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Cebulę posiekać. Jajka ugotować i grubo pokroić. Bekon pokroić w kosteczkę, przesmażyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 2 godziny do lodówki.

wtorek, 5 lutego 2019

Dyniowe grzebyczki z marmoladą

Pyszne, małe drożdżówki z marmoladą, które świetnie nadadzą się na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę na wycieczkę. Puree z dyni nadaje  grzebyczkom pięknego żółtego koloru. Polecam :)




400 g mąki pszennej
7 g drożdży suszonych
1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
70 g masła
3/4 szkl ciepłego mleka
2 żółtka
3 łyżki puree dyniowego

250 g marmolady
cukier puder do posypania




Ciasto: w misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać rozbełtane z mlekiem żółtka i puree z dyni oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach  ok 5x10 cm. Na jednym brzegu nakładać łyżeczkę marmolady, drugi koniec naciąć do 1/3 długości, jak na zdjęciu. Zwinąć grzebyczki. Odstawić na 15 minut.
Grzebyczki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




niedziela, 3 lutego 2019

Piegusek z galaretką herbacianą Teekanne

Zastanawiałam się jak może smakować galaretka z owocowej herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne. 
Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania!




Biszkopt makowy:
350 ml białek
1 szkl cukru
1 szkl maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1,5 szkl mąki pszennej

Galaretka herbaciana:
5 torebek herbaty Teekanne Cherry Berry
1 l wody
4 łyżki żelatyny

Krem:
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
kilka kostek gorzkiej czekolady  




Biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Galaretka: W gorącej wodzie zaparzyć herbatę (ok 8 minut). Wyjąć torebki z herbatą i wsypać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Herbatkę można ewentualnie dosłodzić do smaku. Ja zapomniałam ale i tak nikt się nie zorientował, gdyż biszkopt i śmietanka są wystarczająco słodkie. Galaretkę ostudzić i odstawić w chłodne miejsce aż zacznie tężeć.

Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową, włożyć biszkopt i wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietanka:  Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin.
Podawać udekorowane kandyzowanymi wisienkami i listkami melisy.




sobota, 26 stycznia 2019

Makowe gwiazdki

Przepyszne, makowe ciasteczka, które w ekspresowym tempie znikają ze stołu ;)



230 g mąki pszennej
175 g zimnego masła
130 g cukru pudru
25 g maku
1 jajko
łyżeczka ekstraktu waniliowego



Mąkę, mak i cukier wymieszać. Dodać masło, ekstrakt i jajko, całość posiekać a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać foremką gwiazdki.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 7-8 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.