czwartek, 18 października 2018

Sernik orzechowo-kajmakowy

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy z chrupiącymi orzechami... Po prostu doskonały.
Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :)



Spód:
210 g ciasteczek owsianych lub herbatników
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów
70g masła

Sernik:
1kg sera na serniki z wiaderka
1/2 szkl cukru
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego 
puszka masy kajmakowej

orzechy do dekoracji np. pekan



Spód: ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić.

Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Sernik: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. 
Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami.



niedziela, 14 października 2018

Muffinki dyniowo-cynamonowe z kruszonką

Mięciutkie, puszyste i wilgotne babeczki z cudownie chrupiącą kruszonką, które cudownie pachną cynamonem....
Muffinki zrobicie w kilka chwil, nie wymagają miksera. Są dziecinnie proste i dzięki dyni długo zachowują świeżość.
Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Gwarantuję, że sięgniecie jeszcze po cieplutkie muffinki, nie sposób się im oprzeć ;)





Muffinki:
1i 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl oleju
1 szkl puree z dyni
2 jajka
1/3 szkl mleka

Kruszonka:
3/4 szkl mąki
1/4 szkl cukru
1/4 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
85g miękkiego masła




Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Do mokrych dodać suche i wymieszać wszystko łyżką. 

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Do foremek/papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Posypać obficie kruszonką. 
Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.


środa, 10 października 2018

Mini tarty z kurkami

Przepyszne, kruchutkie tarty wypełnione kurkowym farszem są doskonałą propozycją na kolację lub przystawkę. Świetnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem.
Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm.




Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
jajko
szczypta soli

Farsz kurkowy:
200 g kurek
cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g startego sera żółtego
sól, pieprz
łyżeczka suszonego rozmarynu




Farsz: Kurki oczyścić. Większe przekroić, mniejsze zostawić w całości. Na patelni rozgrzać masło i olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać.

Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Napełnić farszem i piec jeszcze ok 20 minut do ścięcia się masy.

Takie tarty można podawać na ciepło lub na zimno. Są pyszne polane keczupem.


niedziela, 7 października 2018

Ciasto kakaowe z gruszkami

Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów oraz delikatnych i soczystych gruszek.
Przepis na to ciasto, z małymi zmianami, pochodzi z bloga Cake Time.





2 szkl mąki
1/2 szkl kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl gorącej kawy rozpuszczalnej
szkl orzechów włoskich
2-3 gruszki




Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć jajka, jogurt i olej. Do masy wsypywać stopniowo suche składniki i miksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając wlewać gorąca kawę. Ciasto wymieszać z orzechami.
gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Foremkę (9x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i powtykać gruszki. Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


środa, 3 października 2018

Paprykowo-pomidorowa zupa krem

W jesienne chłodne dni coraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami. 
Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw. 
Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem.




4 czerwone papryki
4 pomidory (ewentualnie puszka pomidorów krojonych)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
litr bulionu warzywnego
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonej bazylii
łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
feta i świeże liście bazylii do posypania 
grzanki z serem żółtym



W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować.
Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami z żółtym serem.



sobota, 29 września 2018

Gruszkowa delicja bez pieczenia

Lekkie i orzeźwiające jesienne ciasto. Idealne na spotkanie przy kawie ze znajomymi.
Ja miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej pogotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić.




ok 40 szt herbatników
4 duże i miękkie gruszki
4 galaretki gruszkowe lub agrestowe
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
330 ml śmietanki 30%
śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
garść płatków migdałów




2 galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fix. Wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić.



środa, 26 września 2018

Kurczak w sosie pieczarkowym

Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Sos jest pyszny, kremowy i aromatyczny.
Fileta z pieczarkami można podać do ziemniaczków, ryżu lub kaszy.




3 filety z kurczaka
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oregano
2 gałązki rozmarynu
10 pieczarek
300 ml śmietanki 30%
natka pietruszki do posypania



Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Filety przełożyć na talerz a na tej samej patelni rozpuścić masło, usmażyć cebulę, czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać śmietankę, dodać rozmaryn i gotować 10 minut. Filety przełożyć do sosu, przykryć i podgrzewać ok 5 minut.
Filety podawać posypane natką pietruszki.