niedziela, 9 grudnia 2018

Ciasto łaciate z masą serową

Bardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha.




Ciasto jasne:
6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
150 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Ciasto kakaowe:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
200 g masła
łyżka ekstraktu waniliowego
6 żółtek
1 op. budyniu waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl zimnego mleka

Poncz: 
2/3 szkl wody
2 łyżki cukru
kieliszek rumu

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru 
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny




Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.

Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. 

Masa serowa: do dużego garnka przełożyć ser, masło, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje. 

Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić.

Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z polewą i polać nią ciasto. Dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki na całą noc do schłodzenia.




niedziela, 2 grudnia 2018

Pierogi z kaszą i grzybami

Wigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole.




Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki oleju
szkl gorącej wody

Farsz:
100 g kaszy gryczanej
garść suszonych grzybów
mała cebulka
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz




Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok pół godziny. Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką i szklanką wykroić kółka. Zlepić pierogi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelni podsmażyć cebulkę na łyżce masła i oleju. Włożyć pierogi, chwilę przesmażyć.


Na zdjęciach salaterka i patelnia Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"


czwartek, 29 listopada 2018

Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto.
Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem.




Beza:
6 białek w temp. pokojowej
250 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
 śmietan fix

Konfitura z żurawiny:
1,5 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej
0,5 szkl cukru
1/2 szkl soku z pomarańczy

Pomarańcze karmelizowane:
1 pomarańcza
łyżeczka masła
łyżeczka miodu




Beza: Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie szklista i lśniąca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.
Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg i na nim  rozłożyć pianę tworząc wieniec bezowy. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po włożeniu skręcić temp. do 120 stopni. Piec bezę przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze pół godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Konfitura: Żurawinę podlać sokiem, dodać cukier i dusić przez ok 10 minut aż zgęstnieje.

Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, ułożyć plasterki pomarańczy i przyrumienić.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno.

Na schłodzoną bezę wyłożyć śmietankę. Udekorować konfiturą z żurawiny, plasterkami karmelizowanej pomarańczy i miętą. Obficie posypać cukrem pudrem. 

niedziela, 25 listopada 2018

Ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Kruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. 
Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu.





Ciasto:
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
150 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietanki 30%

Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny

żurawina suszona
pistacje




Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić.

Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami.


Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"



czwartek, 22 listopada 2018

Drożdżowy kulebiak z kapustą

Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku.




Ciasto:
250 g mąki
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
jajko
1/4 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju

Nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

jajko do posmarowania
czarnuszka, kminek lub mak do posypania




Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Dodać jajko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.


Kulebiaka podałam na półmisku Fala Ambition

Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"
 

niedziela, 18 listopada 2018

Piernik marchewkowy z orzechami

Jesień to czas kiedy w mojej kuchni zaczyna pachnieć przyprawami korzennymi. Nie ma nic przyjemniejszego w chłodne, długie wieczory od kawałka pysznego ciasta i filiżanki pachnącej miodem i cytryną herbaty. 
Tym razem upiekłam piernik marchewkowy, który długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wspaniale smakuje w połączeniu z orzechami i czekoladową polewą.
Upiekłam z podwójnej porcji, do jednej dodając właśnie orzechy a drugi piernik zostawiając bez dodatków i powiem jedno: jeden i drugi jest genialny :) można go przełożyć dobrymi powidłami i będzie przepyszny :)




Ciasto:
1 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki 
2 szkl startej na małych oczkach marchewki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1,5 szkl siekanych orzechów włoskich

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki 30%




Ciasto: Do miski wlać olej, dodać cukier i zacząć miksować. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Miksując ciasto, stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.
Keksówkę (8x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Polewa: Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i odczekać kilka minut. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Polać ciasto.


Piernik podałam na półmisku Fala Ambition

Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"

niedziela, 11 listopada 2018

Szarlotka na serku homogenizowanym

Przepyszna, pachnąca cynamonem szarlotka na trochę nietypowym cieście z serka homogenizowanego. Nam bardzo smakowała jeszcze ciepła ale równie pyszna była po schłodzeniu.
Przepis jest bardzo łatwy a szarlotkę przygotujecie w kilka chwil.




Ciasto:
220 g serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl mąki
250 g masła
1,5 łyżeczki proszku

1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania




Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę (20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem. 
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem.
Szarlotkę piec ok 40-50 minut  w 180 stopniach do zarumienienia. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.