niedziela, 8 stycznia 2023

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

 Te ciasteczka to wspomnienie mojego dzieciństwa. Kiedy byłyśmy dziećmi, moja mama często je piekła dodając do środka gęstych powideł. Ja dzisiaj użyłam marmolady różanej. Ale jedna i druga wersja jest tak samo pyszna :)




600 g mąki pszennej

500 g margaryny Palma

300 g surowej marchewki

2 łyżeczki proszku do pieczenia


ok 400g marmolady lub powideł

cukier puder do posypania




Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać, dodać marchewkę i zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować, wykrawać nieduże kwadraty. Na każdym nakładać łyżeczkę marmolady, zlepić dwa przeciwległe rogi i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec do zarumienienia w 180 stopniach.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi 5 dużych blach ciasteczek.