Wspaniały w smaku sernik z dodatkiem orzeźwiającego ananasa i kokosowej bezy. Moim gościom bardzo posmakował i każdy prosił o dokładkę :)
Będzie jak znalazł do weekendowej kawki. Polecam :)
Spód:
3 szkl mąki
250 g zimnego masła/ margaryny
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
5 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik:
125g masła
3 jajka
1 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kg sera 2x zmielonego
2 budynie waniliowe
Pianka:
5 białek
1 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
puszka ananasa
Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach.
Przygotować masę serową: Składniki w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a następnie ser i budyń oraz ekstrakt waniliowy.
Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i kiedy piana będzie szklista i lśniąca, wsypujemy wiórki kokosowe.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojonego w kostkę ananasa, wykładamy piankę kokosową. Na piankę ścieramy zmrożone ciasto.
Sernik pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.
Gdyby sernik mocno się rumienił, można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Pysznie wygląda i chętnie zrobię taki serniczek.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńWspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda super ,jutro upiekę.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPycha lubię takie serniczki z owocami :)
OdpowiedzUsuńSernk rewelacja masz bardzo fajne przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńWow! Wygląda oblędnie! Jakoś nigdy nie wpadłam na dodanie ananasa do sernika,super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
Usuńgenialnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. mam pytanko, piekarnik 180C góra i dół czy tylko dół??
OdpowiedzUsuńZawsze piekę góra i dół ;)
UsuńSmakowicie wygląda :) Robiłam podobny, tylko na herbatnikach i był bardzo smaczny. Następnym razem wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) na herbatnikach też pysznie :)
Usuńależ on fantastycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńOoo sernik..jak ja lubię serniki.Pozwolę sobie zapisać przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
pani Asiu , jak blaszka do tego sernika potrzebna, chodzi oczywiście o wymiary
OdpowiedzUsuńBlaszka 20x30cm
UsuńSuper przepis robilam juz 3x .
OdpowiedzUsuńDziekuje.
Bardzo się cieszę, że serniczek tak Ci posmakował :)
Usuń