środa, 14 grudnia 2016

Zupa gulaszowa

 Na zimowe chłody ta zupa będzie doskonałą propozycją na obiad. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad.




 700g mięsa z szynki lub łopatki
duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
5 pieczarek
5 dużych ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 średnie marchewki
korzeń pietruszki
2/3 szkl zielonego groszku
mały koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
łyżka czosnku granulowanego
łyżka słodkiej papryki
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju




Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy w przyprawach. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy z każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)