ciasto francuskie 1op
jajko
330ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
melisa do dekoracji
jajko
330ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
melisa do dekoracji
Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 6 dużych kółek o śr. 10cm. W 4 kółkach wyciąć szklanką otwory. Resztę ciasta zagnieść, cienko rozwałkować i wyciąć kółka.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kółeczka, posmarować rozbełtanym jajkiem i na nie ułożyć po 2 krążki, każdy smarując jajkiem. Środki nakłuć widelcem.
Piec ok 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Wybrzuszone "denka" delikatnie skruszyć widelcem aby zmieściło się więcej kremówki. Śmietankę ubić z cukrem i napełnić koszyczki. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Posypać cukrem pudrem i udekorować melisą.
Wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwpadłam tu przypadkowo :) i zostanę. Przeleciałam wszystkie przepisy niektóre już robiłam inne sobie zapisałam i... do dzieła :) Jak uda mi się coś z tego zrobić to będę pisać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi Ciebie gościć :) czekam na opinie :)
Usuńwitam serdecznie,nie wiem czy ja jestem taka niekumata,nie wiem jak z tymi kółkami,wykroić 6 duzych,w 4 zrobić otwory,z reszty ciasta wyciąć kólka,na blaszce kłaść całe kółeczka ,na nie kłaść po 2,a gdzie te z otworami?
OdpowiedzUsuńJeden koszyczek to 1 całe koło (to jest spód ciastka) i 2 krążki z otworami. Dzięki temu po upieczeniu brzegi ciastka wyrosną i będzie miejsce na bitą śmietanę.
UsuńPS. Dodałam zdjęcie po złożeniu ciastka. Mam nadzieję, że to pomoże ;)
Usuńapetycznie wyglądają,ja robiłam takie same krążki ,ale wypełniłam je farszem z pieczarkowym ;))
OdpowiedzUsuńTakie koszyczki na pikantnie też są pyszne :)
Usuń