Strony

niedziela, 29 czerwca 2014

Kruche koszyczki z truskawkami

Elegancki i banalnie prosty deserek z kruchutkiego ciasta i delikatnego kremu. Truskawki są idealnym dodatkiem do takiego zestawu. Polecam dopóki jeszcze są dostępne :)





ciasto francuskie 1op
jajko
330ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
melisa do dekoracji




Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 6 dużych kółek o śr. 10cm. W 4 kółkach wyciąć szklanką otwory. Resztę ciasta zagnieść, cienko rozwałkować i wyciąć kółka.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kółeczka, posmarować rozbełtanym jajkiem i na nie ułożyć po 2 krążki, każdy smarując jajkiem. Środki nakłuć widelcem.


Piec ok 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Wybrzuszone "denka" delikatnie skruszyć widelcem aby zmieściło się więcej kremówki. Śmietankę ubić z cukrem i napełnić koszyczki. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Posypać cukrem pudrem i udekorować melisą.



9 komentarzy:

  1. wpadłam tu przypadkowo :) i zostanę. Przeleciałam wszystkie przepisy niektóre już robiłam inne sobie zapisałam i... do dzieła :) Jak uda mi się coś z tego zrobić to będę pisać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi Ciebie gościć :) czekam na opinie :)

      Usuń
  2. witam serdecznie,nie wiem czy ja jestem taka niekumata,nie wiem jak z tymi kółkami,wykroić 6 duzych,w 4 zrobić otwory,z reszty ciasta wyciąć kólka,na blaszce kłaść całe kółeczka ,na nie kłaść po 2,a gdzie te z otworami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden koszyczek to 1 całe koło (to jest spód ciastka) i 2 krążki z otworami. Dzięki temu po upieczeniu brzegi ciastka wyrosną i będzie miejsce na bitą śmietanę.

      Usuń
    2. PS. Dodałam zdjęcie po złożeniu ciastka. Mam nadzieję, że to pomoże ;)

      Usuń
  3. apetycznie wyglądają,ja robiłam takie same krążki ,ale wypełniłam je farszem z pieczarkowym ;))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)