niedziela, 3 marca 2019

Nuggetsy w płatkach i parmezanie z piekarnika

Nuggetsy to ulubione danie mojej córki. Tym razem przygotowałam na obiad kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, z dodatkiem parmezanu, pieczone w piekarniku. Dzięki temu są one mniej kaloryczne niż te tradycyjne smażone w głębokim oleju.
Nuggetsy można podać do obiadu z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Mogą być również przekąską podaną z ulubionym sosem.





2 filety z kurczaka

Ciasto:
1 szkl mleka
1/2 szkl mąki pszennej
jajko
2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka czosnku granulowanego

Panierka:
2 szkl płatków kukurydzianych
4 łyżki startego parmezanu lub grana padano 
3 łyżki bułki tartej




Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. 

Mleko zmiksować z mąką, jajkiem, papryką i czosnkiem granulowanym. Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać i odstawić na pół godziny. 

Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze startym serem i bułką tartą. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka panierować w płatkach i układać na blaszce. Piec ok 15 minut w 190 stopniach.



7 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie i już wiem, dlaczego Twoja córa je tak uwielbia. Też je często robię, ale bez parmezanu. Smakowite kąski!

    nowy wpis <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjedlibyśmy z przyjemnością... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię takie nuggetsy,ale robię w głębokim oleju. Muszę wypróbować Twój pomysł Asiu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię, sa pyszne ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  5. do tego sos czosnkowy i już mi niczego więcej nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)