Nuggetsy to ulubione danie mojej córki. Tym razem przygotowałam na obiad kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, z dodatkiem parmezanu, pieczone w piekarniku. Dzięki temu są one mniej kaloryczne niż te tradycyjne smażone w głębokim oleju.
Nuggetsy można podać do obiadu z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Mogą być również przekąską podaną z ulubionym sosem.
2 filety z kurczaka
Ciasto:
1 szkl mleka
1/2 szkl mąki pszennej
jajko
2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka czosnku granulowanego
Panierka:
2 szkl płatków kukurydzianych
4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
3 łyżki bułki tartej
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
Mleko zmiksować z mąką, jajkiem, papryką i czosnkiem granulowanym. Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze startym serem i bułką tartą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka panierować w płatkach i układać na blaszce. Piec ok 15 minut w 190 stopniach.
Wyglądają smakowicie i już wiem, dlaczego Twoja córa je tak uwielbia. Też je często robię, ale bez parmezanu. Smakowite kąski!
OdpowiedzUsuńnowy wpis <3
Zjedlibyśmy z przyjemnością... mniam :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię takie nuggetsy,ale robię w głębokim oleju. Muszę wypróbować Twój pomysł Asiu!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądaja
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, sa pyszne ☺☺
OdpowiedzUsuńdo tego sos czosnkowy i już mi niczego więcej nie trzeba ;)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają!
OdpowiedzUsuń