Serniki uwielbiam pod każdą postacią. W sezonie często dodaję do nich różne owoce, dzięki czemu za każdym razem smakują trochę inaczej.
Ciasto:
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie troszkę śmietany
Masa serowa:
1kg sera białego z wiadereczka
2 jajka
2 budynie waniliowe
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie troszkę śmietany
Masa serowa:
1kg sera białego z wiadereczka
2 jajka
2 budynie waniliowe
3/4 szkl cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła
3/4 kostki miękkiego masła
500 g moreli
Pianka:
5 białek
1 szkl cukru do piany
1 kisiel cytrynowy
Ciasto:
Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć
na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika.
- Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć połówki moreli skórką do spodu.
- Pianka: Z białek i szczypty soli ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka.
Sernik ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wow! Rozkosz dla oczu i podniebienia!
OdpowiedzUsuńDzieki Monia :)
UsuńCudnie wygląda ten serniczek 😊 Zjadło by się 😊😊😊
OdpowiedzUsuńDziekuję Aniu :)
Usuńserniczek pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNarobilas mi ochoty na taki sernik z morelami 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci sie spodobał :)
UsuńAsiu - uwielbiam serniki, to jedne z najlepszych wypieków. Twój z morelami wybitnie podpasował w mój gust.
OdpowiedzUsuńA czy próbowała Pani ten przepis z innymi owocami? 😊
OdpowiedzUsuńSmaczny, wytworny, pięknie podany:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam pięknie kochana:)