Pyszne i orzeźwiające, lekko cytrynowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Takie serniczki są moim ulubionym letnim deserem. Kiedy żar leje się z nieba stanie w kuchni przy gorącym piekarniku to żadna przyjemność ;)
Za każdym razem do sernika można dodać inne sezonowe owoce, różne smaki galaretek i zawsze będzie cudownie smakować :)
Spód:
250g herbatników zbożowych
120g masła
Sernik:
1kg sera z wiaderka
4 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku cytrynowym)
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok 300 g jeżyn, malin i borówek
Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.
Sernik: 2 galaretki do sernika rozpuścić w 300ml gorącej wody. Pozostałe dwie na wierzch w 500ml.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, ekstraktem i ostudzonymi galaretkami rozpuszczonymi w 300ml wody. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Serniczek posypać owocami i wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę wylać na zastygnięty sernik.
Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na taki serniczek to ja się wpraszam do Ciebie :) Pysznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :)
Usuńja też lubię takie serniczki
OdpowiedzUsuńNie sposób sie im oprzeć ;)
UsuńPyszny serniczek! :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda z tą galaretką ❤❤❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle cudnie wygląda, spróbujemy z chęcią :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam :)
UsuńTa przeźroczysta galaretka robi robotę. Przepięknie to wygląda i na pewno obłędnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) a serniczek smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)
UsuńNa jakiej wielkości tortownicę są proporcje ? :)
OdpowiedzUsuń24cm. Już dopisuję 😉
Usuń