sobota, 18 sierpnia 2018

Francuskie wiatraczki z morelami

Zwykle mam w lodówce ciasto francuskie na wypadek gdyby nagle zachciało nam się jakiejś przekąski, czy to na słodko czy na słono. Tym razem miałam sporo moreli, więc postanowiłam zrobić z nich coś fajnego ;) Tak oto powstały te słodkie wiatraczki z dosłownie 3 składników!




1 płat ciasta francuskiego (275g)
8 moreli
cukier puder



Morele umyć, osuszyć i podzielić na połówki, usuwając pestki. 
Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na 8-centymetrowe kwadraty (15 szt.). Nacinać z każdego rogu do środka (nie docinając do końca) i sklejać wiatraczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wiatraczek nałożyć połówkę moreli.
Ciasteczka piec w 190 stopniach przez ok 15-20 minut. Oprószyć cukrem pudrem.



14 komentarzy:

  1. Jakie piękne:) Jednak potwierdza się, że ciasto francuskie warto zawsze mieć w lodówce, bo nigdy nie wiadomo kiedy i do czego się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) właśnie dlatego lubię ciasto francuskie, że jest takie uniwersalne i szybko można coś pysznego z niego wyczarować :)

      Usuń
  2. Też je robię i bardzo lubię. Pyszności ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieńko!
    Pyszna słodka przekąska:)
    A u mnie dzieci zero cukru, tylko Mąż lubi.Ja też nie jem słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, a pysznie!
    Tak, jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie wyglądają, też lubię mieć w zapasie ciasto francuskie☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudne! Aż żal jeść !
    Ja też uwielbiam ciasto francuskie i mam je zwykle w lodówce, dzisiaj robiłam je na wytrawnie .

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)