Pyszne, mięciutkie i wilgotne muffinki, które zrobicie dosłownie w kilka chwil.
Dzięki cukinii długo zachowują świeżość. Cukinia w cieście jest zupełnie niewyczuwalna a babeczki mają lekki cytrynowy zapach i smak.
Babeczki:
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl oleju
jajko
1/2 szkl mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
1 szkl startej na dużych oczkach cukinii (1 mała sztuka)
Lukier:
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Babeczki: W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej, rózgą wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Wszystko ze sobą połączyć łyżką, na końcu dodając startą cukinię oraz sok i skórkę z cytryny.
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek.
Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polać ostudzone babeczki.
Pyszne babeczki. Robiłam już z cukinii, lecz bez cytryny.
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ich smak.
Więc w najblliższym czasie zrobię takie :)
Małgosiu myślę, że takie też będą Ci smakowały :)
UsuńAleż pyszności zrobiłaś Asiu 😊 Wyglądają cudownie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńCudowne muffiny- uwielbiam właśnie "babkowe" ciasto o smaku cytrynowym! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu, kocham cukinie !! Świetne babeczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulinko :)
UsuńUrocze te babeczki :) ja również lubię dodawać warzywa do ciasta,mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia:)
Usuńszkoda wielka ze przepis na szklanki, nie mam szklanki
OdpowiedzUsuńMoże być kubek o pojemności 250ml ;)
Usuńfajne :) cos dla mojej siostry. Będę musiała jej upiec
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJoasiu!
OdpowiedzUsuńApetyczne te babeczki, do kawki idealne:)
Pozdrawiam;)
Dziękuję Morgano :)
Usuń