Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku.
Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :)
Biszkopt kawowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
1/4 szkl mąki krupczatki
1 łyżka kawy mielonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
3 jajka
10 dag kokosu
10 dag cukru
1 łyżka bułki tartej
1/4 łyżeczki proszku
Biszkopt migdałowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych)
2 łyżki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jajeczna:
1,5 kostki masła w temp. pokojowej
2 jajka
10 dag cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
mała puszka kajmaku
polewa czekoladowa
zmielone orzechy do posypania
Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.
Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.
Masa jajeczna: jajka ubić na parze z cukrem na jasną puszysta masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.
Tort układać warstwami: biszkopt kawowy, 1/2 masy jajecznej (2 łyżki zostawić na wierzch), biszkopt migdałowy, kajmak, biszkopt orzechowy, masa jajeczna, biszkopt kokosowy, masa i polewa. Tort można dowolnie udekorować. Ja posypałam zmielonymi orzechami.
Musi być pyszny - połączenie smaków, migdały, kokos - dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że był pyszny ;)
UsuńWspaniały tort :D Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńPani Joanno,tort wygląda imponująco i pewnie b.smaczny ale też i pracochłonny.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) tort co prawda pracochłonny ale łatwy. Na pewno każdemu się uda ;)
Usuńpyszny musiał być
OdpowiedzUsuńBył ;)))
UsuńTyle dobroci w jednym kawałku:) Tort musi smakować obłędnie:) Zapisuję do wypróbowania:) Dzięki!
OdpowiedzUsuńDziękuję, był pyszny :) polecam go z całego serca :)
UsuńWow! Ile składania! Sporo tych biszkoptow..
OdpowiedzUsuńAle zapowiada się wspaniale :) trzymam kciuki za " wyjątkową" okazję :))
Dzięki Monia :) Kciuki się przydadzą ;)
UsuńAsiu!
OdpowiedzUsuńSmaczny, mocno wytworny tort:)
Pozdrawiam mile i zapraszam na kwiecisty post:)
Dziękuję, pozdrawiam :)
UsuńTorcik powinien mieć nazwę "Poezja smaku "❤
OdpowiedzUsuńPewnie brzmiałoby to lepiej ;)
UsuńPycha, tyle dobrych smaków w jednym :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuń