Pyszny sernik z dość nietypowym dodatkiem ;) Ziemniaki sprawiają, że sernik jest "ciężki" i wilgotny, taki właśnie lubię najbardziej. Zapewniam, że w smaku są one zupełnie niewyczuwalne.
Idealny do kawy :)
500 g sera białego
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
100 g masła
5 jajek
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 budyń śmietankowy
240 g serka homogenizowanego waniliowego
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1/2 szkl rodzynek
Ser zmielić z ziemniakami dwa razy. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Nadal miksując, dodawać stopniowo zmielony ser i ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto.
Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach wyjąć sernik. Ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Sernik posypać cukrem pudrem.
Jeszcze takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńIza pora wypróbować, jest naprawdę pyszny :)
UsuńŚwietny pomysł na dodanie ziemniaków do sera. Ja tez lubię wilgotne serniczki. Pozdrawiam gorąco ❤ 😊 💛
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Też jeszcze nie robiłam z ziemniakami sernika,ale myślalam o tym. Przetarlas szlak Asiu,więc trzeba spróbować :))
OdpowiedzUsuńMonika śmiało możesz wypróbować ;) jestem pewna, że Ci posmakuje :)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFaktycznie, dodatek ziemniaków wydaje się dość nietypowym składnikiem deseru. Ale skoro ciasta z dodatkiem marchewki, cukinii czy buraka smakują świetnie, to dlaczego by nie spróbować z ziemniakiem?:) Sernik wygląda pysznie, a jeśli jest wilgotny i ciężki, to jest to zdecydowanie sernik w moim guście:);)
OdpowiedzUsuńCudowny i niezwykle smakowity serniczek :)
OdpowiedzUsuńZ Ziemniakami to coś nowego dla mnie, muszę kiedyś taki upiec :)
OdpowiedzUsuńfajny serniczek, taki z ziemniakami długo zachowuje świeżość
OdpowiedzUsuńKochana!
OdpowiedzUsuńDawniej serniki piekło się zawsze z dodatkiem ziemniaków lub mąki kartoflanej, smak niebiański:)
Do kawki- idealny!
Wszystkie ciasta wspaniałe
OdpowiedzUsuń