Pyszna i zdrowa domowa wędlina. Możecie też ją podać do obiadu na ciepło.
1,2 kg szynki
Zalewa:
2,5 l wody
op. soli peklowej (50g)
łyżeczka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
5 liści laurowych
5 ziaren pieprzu
5 posiekanych ząbków czosnku
Zalewa:
2,5 l wody
op. soli peklowej (50g)
łyżeczka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
5 liści laurowych
5 ziaren pieprzu
5 posiekanych ząbków czosnku
Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować ok 5 minut, ostudzić. Do chłodnej zalewy włożyć szynkę pamiętając aby mięso nie wystawało ponad wodę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 7-9 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso aby równo się marynowało.
Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy opłukać. Jeśli chcecie pikantną wędlinę można ja lekko oprószyć pieprzem i np. papryka słodką. Szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i związać sznurkiem aby nadać jej ładny kształt kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Na gorącą włożyć szynę (ma być całkiem zakryta wodą) i parzyć na malutkim ogniu 1,5 godz. Wyłączyć gaz i zostawić w wodzie, w której się gotowała do czasu całkowitego ostygnięcia. Ściągnąć sznurek i folię, schłodzić w lodówce.
Chętnie spróbuję. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńdomowa zdecydowanie najlepsza, a Twoja jest idealnie różowa :)
OdpowiedzUsuńDzieki ;)
UsuńCudowna wędlinka! Uwielbiam domowe wyroby, ale ostatnio rzadko robię bo reszta nie lubi, więc dla mnie jednej szkoda pracy...więc wpraszam się do Ciebie Asienko!:)
OdpowiedzUsuńMonia zapraszam :)
UsuńPyszna propozycja na kanapki Asiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńDomowa wędlina zawsze jest najlepsza :) Apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPrzepis mało precyzyjny...
OdpowiedzUsuńJaka waga ma być tej soli peklowej???Bo są różne opakowania,jest nawet 1 kg.
OdpowiedzUsuń50g
UsuńPrzecież pisze...50g
OdpowiedzUsuńProponuję to samo tylko parzymy szynkę w wywarze warzywnym na kościach wędzonych.
OdpowiedzUsuńNie trzeba folii.
Też fajny sposób :)
Usuń