Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszny tort z musem z gorzkiej czekolady i wiśniami. Jest to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje jak urodziny czy spotkanie ze znajomymi.
Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;)
Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku".
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl gorzkiego kakao
Mus czekoladowy:
2 gorzkie czekolady (200g)
500 g mascarpone
600 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty
słoik konfitury z wiśni
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl gorzkiego kakao
Mus czekoladowy:
2 gorzkie czekolady (200g)
500 g mascarpone
600 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty
słoik konfitury z wiśni
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszając łyżką. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Biszkopt piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 blaty.
Mus czekoladowy: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po 1 łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać łyżką z rozpuszczona czekoladą z mascarpone.
Blaty biszkoptu lekko nasączyć herbatą. 2 dolne blaty posmarować konfiturą wiśniową i musem. Przykryć ostatnim biszkoptem. Cały tort posmarować musem, udekorować czekoladową posypką. Schłodzić.
wygląda przepysznie, mnóstwo czekolady i wiśnie to idealna propozycja dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńWygląda wspaniale Asiu :-)
OdpowiedzUsuńjaki piękny! wiśnie i czekolada to jest to!
OdpowiedzUsuńIdealne połaczenie, prawda? :)))
UsuńRaj dla podniebienia :) wspaniały tort Asienko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia :)
UsuńJaki elegancki:-) wiśnie i gorzka czekolada to duet idealny:-)
OdpowiedzUsuńTaki bardzo mi smakuje :)
UsuńDo rozpuszczonej, cieplej czekolady dodawac mascarpone? Czy do zimnej czekolady?
OdpowiedzUsuńDo ciepłej ;)
Usuńpyszny torcik
OdpowiedzUsuńMam pytanie do przepisu, ponieważ chciałabym przygotować taki torcik - na jaką średnicę tortownicy przygotowane są te składniki?
OdpowiedzUsuńW opisie jest napisane 26cm.
Usuń