Uwielbiam serniki. Rodzinka zresztą też :) tym razem upiekłam więc sernik z czekoladowymi pierniczkami z nadzieniem. Serniczek jest obłędny i smakuje rewelacyjnie. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza do świątecznej kawy.
A ponieważ święta tuż tuż, aranżacja już w takim klimacie :)
A ponieważ święta tuż tuż, aranżacja już w takim klimacie :)
Sernik:
1 kg sera z wiaderka
300 g cukru pudru
120 g stopionego masła
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki krupczatki
6 jajek
250 g pierniczków w czekoladzie
Polewa czekoladowa:
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/4 kostki palmy
1 łyżeczka żelatyny
Sernik: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać stopniowo ser. Dodać ostudzone stopione mało, budyń i krupczatkę, wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i wymieszać z masą serową.
Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać połowę masy serowej, ułożyć pierniczki i zalać resztą masy.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wkładając na spód naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowej półce ułożyć sernik. Piec ok 50 minut. Piekarnik lekko uchylić i tak ostudzić sernik.
Polewa: żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzać i rozpuścić. Resztę składników rozpuścić, zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną.
Zimny sernik polać przestudzoną polewą i schłodzić kilka godzin w lodówce.
pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio kupiłam cały karton pierników i też myślałam właśnie o takim serniku, ciekawi mnie jak się z nimi kroi bo wygląda pysznie :) pozdrawiam Asiu :)
OdpowiedzUsuńAsiu kroi się super ;) wypróbuj, naprawdę warto :)
Usuńfantastycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNapiszę tylko - cuuudo!!!
OdpowiedzUsuńDzieki Monia :)
UsuńSerniczek prezentuje się bardzo apetycznie. Fajny pomysł z pierniczkami. Nadały ciekawego smaku :)
OdpowiedzUsuńDziekuję, z piernikami smakuje już tak prawie świątecznie ;)
UsuńAsiu cudowny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję Marzenko :)
UsuńPieknie się prezentuje, fajny serniczek
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńNaczynie z wodą postawić na samym spodzie piekarnika czy na półce? Bo mam tylko 1 półkę i tak się zastanawiam czy mogę położyć na samym dole 😊
OdpowiedzUsuńNaczynie kladziemy na samym spodzie piekarnika ;)
UsuńAsiu bardzo pomysłowy serniczek zrobiłaś . Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBudyń w proszku?
OdpowiedzUsuńA z ciekawości - czemu ma służyć naczynie z wodą? (i ma być przez cały czas pieczenia?)
Pozdrawiam,
Agnieszka
Tak, budyń w proszku. A pieczenie w kąpieli wodnej ma swoje zalety, min. sernik w miare równo rośnie i później nie opada, nie pęka przy pieczeniu i nie wysusza się. Pieczemy cały czas z naczyniem z wodą.
Usuń