środa, 9 marca 2016

Mazurek mleczno-czekoladowy z bakaliami

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć u mnie mazurka. Za każdym razem staram się aby był inny, nie tylko w smaku ale też w wyglądzie. Tym razem przygotowałam mazurek, który w smaku przypomina trochę blok czekoladowy (który uwielbiam) z mnóstwem bakalii. 
Wyszedł baaardzo słodki ale jaki pyszny :)






Ciasto kruche:
1 szkl mąki krupczatki Młynomag
1 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag
1/3 szkl cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
200 g margaryny
łyżka smalcu
jajko
łyżka kwaśnej śmietany

Masa mleczno-czekoladowa:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 1/3 szkl mleka w proszku (nie granulowanego)
140 g masła
1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników
kilka suszonych daktyli
50 g płatków migdałowych
50 g wiórków kokosowych
1/3 szkl siekanych orzechów włoskich
2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70%

Do ozdoby:
czekoladowe jajeczka
płatki migdałów
kolorowe kandyzowane skórki
zielone wiórki kokosowe




Ciasto kruche: wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Ostudzić.

Masa mleczno-orzechowa: mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)