Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu babka na Wielkanoc musi być. Zwykle co roku piekę inną. Tym razem wybór padł na babkę z dodatkiem masy kajmakowej. Wyszła pyszna, puszysta, doskonała :) Już prawie zjedzona ;)
Ciasto:
5 jajek
3 łyżki domowego cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
300 g gotowej masy kajmakowej
100 g masła
180 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100 g masy kajmakowej
4 łyżki mleka
płatki migdałów do posypania
migdały w czekoladzie
Masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki , delikatnie mieszając łyżką.
Babkę piec ok 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Składniki na polewę podgrzać i wymieszać aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie.
Ależ pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda zachęcająco,porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń