Bardzo lubię wędzonego łososia. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami. Mam dla Was dzisiaj propozycję na wielkanocne śniadanie- jajka nadziewane pastą łososiową. Robi się je bardzo szybko a do tego są efektowną ozdobą wielkanocnego stołu. Polecam, rodzina będzie zachwycona :)
7 jajek
100 g wędzonego na zimno łososia
ok 2 łyżki majonezu
czarny pieprz świeżo zmielony
kolorowy pieprz świeżo zmielony
rzeżucha do posypania
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Z każdego jajka wykroić trójkątny kawałek wielkości ok 1/4 jajka. Będzie prościej jeśli podzielicie je na połówki ;) ale wg mnie tak wyglądają o wiele ładniej ;)
Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do blendera. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia (1 plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki.
Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko.
Jajka ułożyć na talerzu. Całość posypać rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Świetnie napełnione jajeczka, pyszne
OdpowiedzUsuńJajka i łosoś to idealna para :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam całkiem podobną, nawet miałam dodać przepis, tylko tak się rozeszły, że nie zrobiłam zdjęć :D
OdpowiedzUsuńTak bywa ;) jak cos jest dobre to szybko znika ;)
UsuńPięknie się prezentują. Cudne zdjęcia Asiu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasty :-) U mnie też by się szybko rozeszły, a zdjęcia takie wiosenne :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia wiosenne bo i Święta typowo wiosenne, chocby tylko na talerzu ;)
UsuńCoś przełamującego rutyne na świątecznym stole. Koniec jajka z majonezem!!☺
OdpowiedzUsuńMyslę, że każdemu posmakują :)
UsuńAsiu !Sliczne I pyszne jajeczka,zrbie na tegoroczne swieta !Pozdrawiam znawczynie kulinarna ! Ewa18
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń