środa, 30 marca 2016

Sałatka jarzynowa z wiosennym motywem

Sałatka jarzynowa to smak mojego dzieciństwa. Odkąd sięgam pamięcią była obowiązkowa podczas rodzinnych spotkań ale również na co dzień mama często ja przygotowywała. Niby zwykła sałatka ale ma w sobie to COŚ :) 
Oprócz podstawowych składników jak ziemniaki, marchew, pietruszka, jajka i groszek za każdym razem dodaję do niej jeszcze dodatkowy składnik, dzięki któremu zawsze smakuje trochę inaczej. Czasami jest to por, innym razem kukurydza, kiedy indziej seler ze słoiczka.
Tym razem tę zwykła-niezwykłą sałatkę udekorowałam w bardzo wiosenny motyw jakim są bzy. Mam nadzieję, że na zdjęciach to widać ;)




5 ziemniaków
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 słoika ogórków konserwowych
słoik selera marynowanego
puszka groszku
puszka kukurydzy
7 jajek (4 do dekoracji)
sól, pieprz
łyżka musztardy
mały słoiczek majonezu

natka pietruszki
czerwona cebulka




Ziemniaki, marchew i pietruszkę ugotować w łupinkach do miękkości. Ostudzić, obrać i razem z ogórkami pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. 3 pokroić w kostkę, resztę zostawić do dekoracji.

Wszystkie warzywa i 3 pokrojone jajka przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z musztardą i majonezem. Odstawić do przegryzienia.

Dekoracja: Żółtka pozostałych jajek drobno posiekać. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Sałatkę przełożyć do salaterki, wyrównać wierzch i posypać cienką warstwą żółtek. Następnie z białek i czerwonej cebulki uformować kwiaty bzu. Udekorować gałązkami natki.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)