czwartek, 17 marca 2016

Mazurek migdałowo-kajmakowy

Oto kolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :)






Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
50g mielonych migdałów
100g cukru pudru
kostka masła
jajko
szczypta soli

Ciasto na rant:
150g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 jajka
250g mąki pszennej
50g mielonych migdałów
ziarenka z 1/2 laski wanilii

puszka masy kajmakowej
migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji





Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić.

Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.



7 komentarzy:

  1. Migdały, maślane ciasto i kajmak, połączenie idealne. Ale kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że ten mazurek wyjątkowo podszedłby mojemu Mężowi. Muszę mu taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)