Oto kolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :)
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
50g mielonych migdałów
100g cukru pudru
kostka masła
jajko
szczypta soli
Ciasto na rant:
150g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 jajka
250g mąki pszennej
50g mielonych migdałów
ziarenka z 1/2 laski wanilii
puszka masy kajmakowej
migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić.
Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Migdały, maślane ciasto i kajmak, połączenie idealne. Ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMigdały i ten widok <3
OdpowiedzUsuńCzuję, że ten mazurek wyjątkowo podszedłby mojemu Mężowi. Muszę mu taki zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny :)
Usuń