Uwielbiam takie deserki za to, że są banalnie proste i szybkie do przygotowania oraz za to, że tak obłędnie smakują :)
Taki deserek ma też tę zaletę, że można go zjeść na śniadanie, na ciepło lub zimno :)
Do przygotowania deserku użyłam płatków ryżowych CENOS. Zaledwie kilka minut wystarczy aby płatki były gotowe.
Warstwa ryżowa:
szklanka płatków ryżowych CENOS
szklanka mleka
łyżka cukru waniliowego domowego
Warstwa truskawkowa:
30 dag truskawek (mrożone lub świeże)
łyżka cukru waniliowego domowego
W garnuszku zagotować mleko z cukrem, wrzucić płatki i gotować na małym ogniu, stale mieszając ok 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.
Truskawki lekko rozgnieść widelcem (mrożone lekko rozmrozić), posłodzić i podgrzewać w garnuszku w celu zredukowania soku. Przestudzić.
Do pucharków, szklanek, przekładać masę ryżową, na nią wyłożyć truskawki. Udekorować listkami melisy lub mięty.
Mniam, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń