Na pewno zastanawiacie się już nad tym co upiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :)
5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/2 laski wanilii
4 łyżki majonezu
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina gorącej wody
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka.
Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty lukier.
Pysznie wygląda ta babeczka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Iza:)
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńAsiu piękna babeczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :)
UsuńPiękna, wiosenna babeczka, cudna
OdpowiedzUsuńBabę majonezową piekłam już wiele razy. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo ja lubimy :)
UsuńBaby i babeczki a każda piękna i jeszcze piękniejsza:)
OdpowiedzUsuńW Twojej jest wiosna i to zachwyca:)
Dziękuję, juz czuć wiosne w powietrzu :)
Usuńbardzo lubimy babkę z majonezem:) pięknie wyrosła! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięta babka! U mnie w tym roku majonezowej nie będzie... Ale mam nadzieję odchudzić babkę tulipan :)
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci sie uda i będzie smacznie i lekko ;)
Usuń