niedziela, 13 marca 2016

Babka majonezowa

Na pewno zastanawiacie się już nad tym co upiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :)





5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/2 laski wanilii
4 łyżki majonezu

Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina gorącej wody




Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka.

Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty lukier.


12 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta babeczka:)
    Pozdrawiam Iza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babę majonezową piekłam już wiele razy. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baby i babeczki a każda piękna i jeszcze piękniejsza:)
    W Twojej jest wiosna i to zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubimy babkę z majonezem:) pięknie wyrosła! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrośnięta babka! U mnie w tym roku majonezowej nie będzie... Ale mam nadzieję odchudzić babkę tulipan :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)