Cieszą oczy nie tylko najmłodszych. Będą nie tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki tortowej Młynomag
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru cytrynowego
1 łyżka cukru
1 szkl mleka
75 g masła
szczypta soli
jajko
białko do posmarowania
Dekoracja:
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
kuleczki zbożowe w różowej skorupce
100 g marcepanu
barwniki spożywcze
Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki na uszy.
Wałeczki składać na pół i sklejać do siebie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć uszy (w miejscu łączenia z głową lekko zwilżyć wodą) a na nich położyć głowy króliczków. Bułeczki posmarować białkiem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut. ostudzić.
Czekoladę rozpuścić, przelać do worka cukierniczego z bardzo cienką końcówką. Narysować króliczkom buźki i oczy. W miejscu noska przykleić różowe kuleczki.
Marcepan zabarwić na dowolne kolory i udekorować króliczki np. kwiatuszkami, kokardkami itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)