wtorek, 29 marca 2016

Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki

Tort upiekłam do świątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Mojej rodzinie i gościom bardzo posmakował. A córka po wylizaniu wszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :)
Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania i robi się go dosyć szybko. Jedynie oczekiwanie na ostygnięcie biszkoptu i stężenie całego tortu może się wydawać długie. Dlatego proponuję podzielić sobie przygotowanie tortu na etapy. Biszkopt upiec dzień wcześniej lub z samego rana aby zdążył ostygnąć do czasu aż zajmiemy się masą. Po przełożeniu dobrze by było aby torcik poleżał całą noc w lodówce i dobrze się schłodził. 
Smacznego :)






Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki ziemniaczanej
1/4 szkl maki pszennej luksusowej Młynomag
1/4 szkl ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
700 ml zimnej śmietanki 30 %
500 g zimnego serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy 
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
czekoladowe płatki do posypania




Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 krążki.

Krem:  Miskę robota schłodzić wcześniej. Czekolady połamać i osobno rozpuścić nad kąpielą wodną, lekko przestudzić (ma być lekko ciepła ale nie gorąca) Ubijać śmietankę. Gdy będzie prawie ubita dodać cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować.

Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami.

10 komentarzy:

  1. Asieńko torcik wspaniały :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porzeczka świetnie współgra z czekoladą, torcik musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu jak zwykle cudowny tort! Aż slinka cieknie na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety krem mi się zwazyl, nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że Ci się nie udał... coś musiało pójść nie tak przy robieniu masy gdyż mi nigdy się ona nie zważyła.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)