niedziela, 6 marca 2016

Żeberka keczupowo-miodowe z kaszą owsianą

Dzięki marynacie z dodatkiem keczupu, miodu i sosu sojowego mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Żeberka podałam z kaszą owsianą od Cenos. Przyznam się, że jeszcze nigdy wcześniej jej nie jadłam ale od teraz się to zmieni gdyż jest bardzo zdrowa i smaczna. Jest cennym źródłem białka i  błonnika, doskonale pasuje do wszystkich mięs. Polecam :)




1,2 kg żeberek
2-3 woreczki kaszy owsianej CENOS

Marynata:
1/4 szkl oleju rzepakowego
1/3 szkl keczupu pikantnego
spora łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz



Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Zamarynowane żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło.

Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi.


3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)