Dzięki marynacie z dodatkiem keczupu, miodu i sosu sojowego mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Żeberka podałam z kaszą owsianą od Cenos. Przyznam się, że jeszcze nigdy wcześniej jej nie jadłam ale od teraz się to zmieni gdyż jest bardzo zdrowa i smaczna. Jest cennym źródłem białka i błonnika, doskonale pasuje do wszystkich mięs. Polecam :)
1,2 kg żeberek
2-3 woreczki kaszy owsianej CENOS
Marynata:
1/4 szkl oleju rzepakowego
1/3 szkl keczupu pikantnego
spora łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Zamarynowane żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło.
Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi.
Fajny pomysł Asiu :)
OdpowiedzUsuńDo jakiej temperatury zmniejszyć po tych 15 minutach?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam, do 180 stopni ;)
Usuń