Nie wymaga wiele pracy ani umiejętności a prezentuje się bardzo efektownie. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.
op. ciasta francuskiego (275g)
op. łososia wędzonego (150g)
op. twarożku naturalnego do kanapek (150g)
łyżka gęstego jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
1/2 awokado
cytryna
garść rukoli do dekoracji
sól himalajska
pieprz kolorowy świeżo mielony
jajko do posmarowania
2 łyżki posiekanego koperku
Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć nożem dwa okręgi (pomagając sobie talerzem) o śr. ok 16 cm. Jeden krążek podzielić na 6 części. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 200st przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
Twarożek wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Awokado obrać i pokroić za pomocą obieraczki do jarzyn w cieniutkie plasterki, skropić łyżką soku z cytryny.
Ostudzony krążek ciasta posmarować połową twarożku, ułożyć plastry łososia i awokado (po 2 zostawić do dekoracji), oprószyć kolorowym pieprzem. Rozsmarować resztę serka. Ułożyć kilka liści rukoli i przykryć trójkątami z ciasta francuskiego. Na wierzchu ułożyć różę ze zwiniętych plastrów łososia. Z pozostałych plastrów awokado wyciąć cienkie wstążki, którymi dekorujemy torcik. Całość udekorować liśćmi rukoli, plasterkami cytryny.
Można jesć oczami, pysznie Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńPrzepięknie się prezentuje Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńFajny torcik, świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki Marta :)
UsuńJoasiu, jak tylko wytrawny torcik, to dla mnie w sam raz:) wolę ten, niż słodki.
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
Będę pamiętać :) Pozdrawiam Morgano :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń