piątek, 8 stycznia 2016

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym

Uwielbiam gołąbki. Ostatnio miałam na nie taką ochotę, że stwierdziłam, że dłużej nie będę czekała i je zrobię ;) a że nie bardzo chciało mi się je zawijać zrobiłam je w formie lazanii, zapiekanki, jak kto woli ;) Do gołąbków zrobiłam pyszny sosik z grzybków leśnych i mogłam się rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;)


Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice.




Farsz:
500g mięsa mielonego wieprzowego
2 torebki kaszy jaglanej
1 cebula
2 łyżki oleju
marchewka
kawałek selera
sól
pieprz
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Sos:
2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki)
garść suszonych prawdziwków
cebula
łyżka masła
sól
pieprz
1,5 szkl śmietanki 30%

Pozostałe składniki:
kapusta włoska
1 szkl startego sera żółtego
margaryna do posmarowania naczynia
natka pietruszki do posypania
 



Kapustę obgotować w dużym garnku, stopniowo odcinając miękkie już liście. Ostudzić i ściąć zgrubienia na liściach, jeśli są zbyt twarde można je całkiem usunąć.
Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić.
Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści kapusty, 1/3 farszu, podwójną warstwę kapusty, 1/3 farszu, znów kapustę i resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec ok pół godziny w 180st. Po tym czasie zdjąć folię, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 15 min. Podawać z sosem i posypane natką pietruszki.

Sos: grzyby suszone moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco zgęstnieje.


18 komentarzy:

  1. Pyszności:) chętnie zjedlibyśmy po porcyjce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sposób na pyszne gołąbki przyznam się że w takiej postaci jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to za gołąbki, niespotykany pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gołąbki, lazania, zapiekanka... ale smakują jak prawdziwe gołąbki ;)

      Usuń
  4. gołąbków w takiej formie jeszcze nie próbowałam, ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł... na pewno wypróbuję, Serdeczności przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka lazania u mnie to inaczej gołąbki cyganione. Robię ją od dawna, ale daję płatki owsiane i okładam wierzch boczkiem wędzonym , więc polecam Twoim czytelnikom. Pozdrawiam Joasiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł z boczkiem jest świetny. A nazwa jest mniej ważna ;) ważne że danie jest smaczne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Witaj Joasiu w Nowym, smacznym 2016 Roku:)
    I ja dzisiaj robiłam gołąbki bez zawijania, ale w rondlu dusiłam, nie w żaroodpornym naczyniu.
    Twoje danie wygląda pysznie, a sos grzybowy, to idealne uzupełnienie, mniam:)
    Milutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te gołąbki bez zawijania też bardzo lubię :) Pozdrawiam Morgano :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)