Uwielbiam serniki. Tym razem miałam wielką ochotę na taki z dodatkiem wiśni. Wyszedł pyszny. Idealny z filiżanką kawy.
Ja użyłam wiśni mrożonych. Pamiętajcie jednak, że wcześniej trzeba je rozmrozić na sicie do temp. pokojowej i dokładnie odsączyć z soku.
Ciasto kakaowe:
200g masła lub margaryny
2 szkl mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 jajko
łyżka śmietany
Sernik:
1kg twarogu 3x zmielonego
500g mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
1 budyń waniliowy
łyżka mąki ziemniaczanej
500g wiśni (u mnie mrożone)
2 łyżki kakao
Ciasto kakaowe: Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przełożyć je do misy miksera i ucierać do czasu aż się połączą.
Blaszkę (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta kakaowego zetrzeć na spód na tarce o dużych oczkach, wyrównać. Wylać połowę masy sernikowej, wyłożyć rozmrożone i odsączone wiśnie, posypać kakao. Wylać resztę sera. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kakaowego.
Sernik piec 1 godzinę w 170 stopniach. Ostudzić. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Obłędny sernik :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie go zjadłam oczyma wyobraźni...mmmniammmm :D
OdpowiedzUsuńSernik w trakcie pieczenia... Zobaczymy co z niego wyjdzie ��
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści ;)
UsuńPysznie wygląda :) a mleko skondensowane ma być ugotowane czy nie ?
OdpowiedzUsuńNIE gotowane :)
Usuńwitam ;)
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnosnie budyniu. nalezy go przygotowac wedlug przepisu czy dodac proszek??
Budyń ma być w proszku ;)
Usuńwitam.
Usuńsernik wysedl pyszny choc w troche innej formie :)
poniewaz ser wyszedl bardzo plynny nie udalo sie mi ulozyc warstw :)
ale nie zepsulo to smaku.
ale ma Pani moze jakas rade na przyszlosc??
A może użyła pani sera z wiaderka?
UsuńWygląda pysznie!:) śmietana 30%?
OdpowiedzUsuńNie, śmietana zwykła kwaśna
UsuńCzy wiśnie ze słoika będą równie dobre do tego sernika? ;)
OdpowiedzUsuńTeż będą dobre, trzeba je tylko dobrze odsączyć;)
UsuńA do sera nie dodaje się wogóle cukru?
OdpowiedzUsuńDo sera dodaje się mleko skondensowane słodzone, to wystarczy. Sernik będzie wystarczająco słodki ;)
UsuńWygląda pysznie! Uwielbiam serniki i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTylko jednej rzeczy się obawiam... mielenia sera :( Ma Pani na to jakiś sposób by było łatwiej? Zawsze robiłam z sera z wiaderka, ale wolę z prawdziwego sera - tylko jak mielę drugi raz to wszystko strasznie mi się oblepia tym serem :( i zawsze mówię "nigdy więcej" ;) ..a co dopiero 3 razy.. :(
haha :) i ja mam ten problem odkąd mielę robotem ;) jednak zwykła ręczna maszynka do mielenia była o niebo lepsza wg mnie ;) Kiedyś przeciskałam ser przez praskę do ziemniaków ale do innych celów niż sernik, no i nie w takich ilościach ;) może to jest lepsze rozwiązanie ? ;)))
UsuńDo biszkoptu użyła Pani margaryny czy masła? 😉
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma biszkoptu, jest kruche ciasto ;) rzeczywiście w skł. napisałam margaryna a w opisie masło. Nie ma to żadnego znaczenia co użyjemy :)
Usuń