Niedawno oglądałam program Ewy Wachowicz, w którym to podawała przepis na wędzonego w puszce karpia. Pomyślałam sobie, że równie dobrze można by w ten sam sposób uwędzić łososia. Tak też zrobiłam i powiem Wam, że rybka wyszła wyśmienita. Delikatna, krucha i aromatyczna. Polecam Wam ten sposób :)
300g filet z łososia
sól himalajska
pieprz świeżo zmielony
garść zielonej herbaty liściastej
liść laurowy
3 ziarenka ziela ang.
metalowa puszka np. po czekoladkach
folia aluminiowa
Filet umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. odstawić w chłodne miejsce na ok godzinę. Na dno puszki rozsypać herbatę, liść laurowy i ziele angielskie. Kawałek folii (wymiary o 1-2 cm większe od dna puszki) nakłuć widelcem w kilku miejscach. Położyć na rozsypanych ziołach. Na folii ułożyć łososia.
Puszkę zamknąć pokrywką i postawić na małym ogniu na kuchence. Mojej rybce wystarczyło 20 minut wędzenia. Podawać na ciepło lub zimno. Ja podałam łososia z miksem sałat z żółtą papryką, polane oliwą z oliwek z ziołami.
Pycha! tak smakowicie wygląda, że szok ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńŁososia w takim wydaniu jeszcze nie jedliśmy a zapowiada się bardzo ciekawy, zupełnie inny smak:)
OdpowiedzUsuńI taki właśnie jest :) zupełnie inny a jakże pyszny :)
UsuńŁososia rzadko kiedy jadam, ale tak zrobiony wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Bardzo lubię łososia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń