niedziela, 13 lipca 2014

Malinowe muffinki z białą czekoladą

Jeśli jeszcze nie zdążyliście upiec czegoś słodkiego na deser to proponuję Wam te pyszne babeczki. Robi się je w pół godziny a smakują wyśmienicie. Połączenie malin i białej czekolady w tym wypadku jest rewelacyjne. Babeczki są delikatne w smaku i na pewno każdemu posmakują.
Do tego przepisu możecie użyć świeżych jak również mrożonych malin. Dzięki temu nawet w zimie można poczuć smak lata ;)




165g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160g masła w temp pokojowej
2/3 szkl c. pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
 3 jajka w temp. pokojowej

2/3 tabl. białej czekolady
ok 15 dag malin
c. puder do posypania



Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć na puch z dodatkiem c. pudru i z wanilią. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta, wymieszać. Formę na muffinki napełnić papierowymi papilotkami. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości i powtykać po 3 maliny. Piec ok 20 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).
Posypać cukrem pudrem.
Z tego przepisu wyszło mi 15 babeczek.


Lato w pełni!

7 komentarzy:

  1. Taką muffinkę to zjada się ze smakiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie tu u Ciebie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe muffinki w sam raz do herbaty, kawy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku jeszcze nic nie robiłam z malinami, Twoje babeczki kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie tak piękne, ze chętnie poczęstowałabym się choć jedną muffinką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam podobne, o ile nie jestem fanką białej czekolady to w wypiekach i w połączeniu z malinami jest rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)