Moje ulubione połączenie smaków: kruchutkie ciasto francuskie, serowo-budyniowe nadzienie i owoce. Całość posypana chrupiącymi migdałami. To doskonały jesienny deser do kawy.
Tartę zrobicie w pół godziny, dlatego warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego i przygotować ją gdy przyjdzie nam nagła ochota na coś słodkiego ;)
220 g ciasta francuskiego
3 gruszki
garść płatków migdałowych
Masa serowa:
400 g serka kremowego naturalnego
2 jajka
budyń waniliowy
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania tarty
Formę na tartę (śr. 26cm) wykładamy ciastem. Ciasto przycinamy równo z brzegiem foremki.
W misce rozbełtać jajka, dodać serek, budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę serową wylać na spód tarty. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół a następnie w wachlarzyk. Ułożyć na masie serowej. Posypać migdałami.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30 minut, do zarumienienia.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńTarty bardzo lubię :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybkie ciasto :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMogę zapytać czy serek kremowy to ser twarogowy kilka razy zmielony?
OdpowiedzUsuńTak, to tzw serek z wiaderka. Może być też serek homogenizowany waniliowy. Wtedy nie dodajemy cukru ;)
UsuńUwielbiam takie szybkie, owocowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale bym jadła ojeju:D mega pysznie to wygląda:) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) na pewno odwiedzę Twojego bloga ;)
UsuńPysznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńpyszniutko wygląda
OdpowiedzUsuńTa tarta prezentuje się po prostu fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo apetycznie i wytwornie, mniam:)
Wspaniała tarta:)
OdpowiedzUsuń