Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na blok czekoladowy. Chodził za mną i chodził aż w końcu go zrobiłam ;) Lekko go odchudziłam. Zamiast cukru dodałam ksylitol a zamiast herbatników ekspandowane ziarna amarantusa, żyta i gryki od Cenos.
Nie jest bardzo fit ale kawałeczek do kawy nie zaszkodzi ;)
250 g masła
130 ml mleka lub wody
2/3 szkl ksylitolu
4 łyżki kakao
2 szkl mleka w proszku
1 szkl dowolnych bakalii (u mnie orzechy, rodzynki, żurawina)
80 g zbóż ekspandowanych: żyto, gryka i amarantus Cenos
W garnku rozpuścić mleko, masło, kakao i ksylitol. Dodać mleko w proszku, wymieszać aby nie było grudek. Wrzucić bakalie i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Bardzo fajna wersja :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńFajny bloczek :) Posmakowałbym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze kawałeczek się znajdzie ;)
UsuńZ chęcią zjadła bym kawałeczek Twojego bloku czekoladowego -:)
OdpowiedzUsuń:)))
Usuńtaki blok to ful wypas ;)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam 😊
UsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń