Już dawno nie robiłam takiej ryby a przecież to bardzo smaczne i, co ważne, szybkie danie. Przygotujecie je również z bardzo łatwo dostępnych składników i przypraw. Nie potrzebne są również "egzotyczne" składniki, których nie zawsze dostaniecie w każdym sklepie, aby otrzymać pyszny obiad w 20 minut. Polecam :)
4 filety tilapii lub dorsza
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny lub limonki
łyżka mąki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie)
2 woreczki ryżu
szczypior do posypania
Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić ok 10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z rybą, posypane posiekanym szczypiorem.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje ;)
UsuńCiekawe danie :)Smacznie wygląda i szybko się robi :) super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja właśnie lubię takie szybkie obiadki :)
Usuń