Serniczek jest delikatny, orzeźwiający i rozpływa się w ustach. Idealny z filiżanką dobrej kawy. Wypróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie.
Spód:
210 g ciasteczek digestive
60 g masła
Sernik:
(Składniki w temperaturze pokojowej)
700 g sera na serniki
6 jaj
150 g cukru
budyń waniliowy
4 dojrzałe banany
sok z 1 cytryny
Galaretka:
2 banany
galaretka cytrynowa
Spód: ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z ciasteczkami. Spód tortownicy (śr.21cm) wylepić dokładnie masą ciasteczkową, wstawić do lodówki. Formę owinąć z zewnątrz 3x folią aluminiową.
Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać ser, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodać do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Sernik umieścić w większej formie, którą uzupełnić do 1/3 wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i trzymać sernik jeszcze przez 15 minut. Wyjąć sernik, zdjąć folię i ostudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc.
Galaretka: Galaretkę przygotować w 1,5 szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, ułożyć ciasno na serniku i zalać tężejącą galaretką. odstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na kilka godzin.
Smacznego!
pamiętam kiedyś takie ciasta się robiło, wieki całe nie jadłam, i rzeczywiście jest bardzo dobry
OdpowiedzUsuńDawniej moja mama robiła takie bananowce bez pieczenia ale pieczonego nigdy nie jadłam. Ten też wyszedł świetny :) Pozdrawiam :)
UsuńNie jadłam sernika z dodatkiem bananów, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeśli lubisz banany t ten na pewno Ci posmakuje :)
UsuńAsiu cudowny serniczek, porywam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, częstuj się :)
UsuńWitaj Asieńko !
OdpowiedzUsuńU Ciebie, jak zawsze pysznie:)
Moje dzieci uwielbiają deseru i ciasta bananowe.
Smacznie pozdrawiam:)
Morgano również ciepło pozdrawiam :)
UsuńJakiś czas temu też po raz pierwszy piekłam sernik bananowy, był niezły:) Twój na pewno bardziej smaczny, bo ja oczywiście bez tłuszczu piekłam...
OdpowiedzUsuńCiekawy serniczek))
OdpowiedzUsuńCzy sernik trzeba umieszczac w wiekszej formie w wodzie? Mozna pominac to i upiec normalnie? 😉
OdpowiedzUsuńDzięki kąpieli wodnej sernik jest równy, wilgotny, nie popęka i nie opadnie ;)
Usuń