niedziela, 8 maja 2016

Kruche z rabarbarem i budyniem

Uwielbiam kruche ciasta a w połączeniu z budyniem w szczególności. To najlepiej smakuje dobrze schłodzone ale trudno się mu oprzeć i czekać aż całkiem ostygnie ;)
Musicie koniecznie je upiec, wspaniale smakuje z filiżanką dobrej kawy :)




Ciasto:
350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
100 g mąki krupczatki Młynomag
230 g zimnej margaryny
1 szkl cukru + 2 łyżki do rabarbaru
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

800 g rabarbaru
2 budynie waniliowe na 1/2l mleka
750 ml mleka
2 łyżki bułki tartej

cukier puder do posypania




Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;)

Budynie przygotować w 750 ml mleka. Rabarbar obrać i pokroić w grubą kostkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić również boki na wysokość ok 3 cm. Ciasto nakłuć widelcem, posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru  i zalać ciepłym budyniem. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń.
Ciasto piec ok 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto! Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie lipa�� wszystko wg. przepisu a dół ciasta Zakalec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda... a może zabrakło bułki tartej, która wchłania sok z rabarbaru.... a może wina piekarnika, nie grzeje odpowiednio mocno...

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)