Przepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco.
Bułki są kruche i bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami.
500 g mąki krupczatki
op. drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szkl mleka
3 łyżki masła
jajko+ sezam do posypania
Wszystkie suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i lekko ciepłe wlać do miski z suchymi składnikami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem i piec ok 25 minut w 180 stopniach. ostudzić.
Na śniadanka w sam raz, pychotka takie domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńNajlepsze właśnie takie domowe, pachnące i jeszcze ciepłe ;)
UsuńPyszne bułeczki, do masełka w sam raz
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj kusisz, kusisz :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny pomysł. Ciekawe jest to,żeby wykorzystać krupczatkę...też tylko do kruchych ciast do tej pory ją dodawałam...
OdpowiedzUsuńJa też tylko do kruchych ją wykorzystywalam ale bułeczki sa pyszne :)
UsuńPiękne bułeczki. Idealne na śniadanie
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńDobrze ,że znalazłam przepis na pieczywo z krupczatki .Wieczorem bede piekła bułeczki .Dziekuje 👍😊
OdpowiedzUsuń