poniedziałek, 23 maja 2016

Bułeczki "krupczatki"

Przepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco.
Bułki są kruche i bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami.




500 g mąki krupczatki
op. drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szkl mleka
3 łyżki masła

jajko+ sezam do posypania



Wszystkie suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i lekko ciepłe wlać do miski z suchymi składnikami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem i piec ok 25 minut w 180 stopniach. ostudzić.

12 komentarzy:

  1. Na śniadanka w sam raz, pychotka takie domowe pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze właśnie takie domowe, pachnące i jeszcze ciepłe ;)

      Usuń
  2. Pyszne bułeczki, do masełka w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Ciekawe jest to,żeby wykorzystać krupczatkę...też tylko do kruchych ciast do tej pory ją dodawałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tylko do kruchych ją wykorzystywalam ale bułeczki sa pyszne :)

      Usuń
  4. Piękne bułeczki. Idealne na śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)