Przepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :)
duże opakowanie kakaowych herbatników
1 l mleka
3 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
4-5 bananów
bita śmietana i mięta do dekoracji
Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy je w 3 szklankach gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć.
Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach, gdy budyń lekko przestygnie, wylać połowę na herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł. 3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało.
Przed podaniem każdy kawałek udekorować bitą śmietaną, plasterkiem banana i miętą.
Smakowita :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuńfajne ciacho:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńAsieńko kolejne pyszne ciasto U ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
Usuńbiacha o jakich wymiarach powinna być?
OdpowiedzUsuńJest napisane w opisie, 21x21cm
UsuńAsiu bardzo fajne ciasto, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńAsiu fantastyczne ciasto ;) wpraszam się na kawkę
OdpowiedzUsuńAniu zapraszam :)
UsuńŚwietny pomysł na ciasto bez pieczenia, a takie najczęściej wybieramy latem.
OdpowiedzUsuńDziękuje, u mnie latem też króluja takie ciasta bez pieczenia :)
UsuńAsiu czy dobrze zrozumiałam,do gotującego się budyniu wsypujemy proszek galaretki? Bardzo ciekawy pomysł na pewno wyprobuje. A ciasto wygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńTak do goracego budyniu dodaje się galaretke w proszku. Po zastygnięciu jest taka fajna masa budyniowo-galaretkowa ;)
UsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńW sam raz na lato!
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
świetne ciasto :) z chęcią wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuje wyglada pysznie
OdpowiedzUsuń