wtorek, 17 maja 2016

Serniczki z patelni z sosem owocowym

Przepyszne małe placuszki z owocowym sosem to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Owoce mogą być świeże lub mrożone, przez co cały rok można się delektować ich smakiem.




Serniczki:
300 g serka na serniki
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki pszennej
łyżka miodu
mąka do obtoczenia
olej do smażenia


Sos:
1 szkl malin
1/2 szkl jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu



Sos: Owoce przesypać do rondelka i podlać 2 łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać 2-3 łyżki wody więcej. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok (kilka minut) ale nie będą się całkiem rozpadać. Dosłodzić do smaku miodem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Wlać do owoców i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Odstawić.

Serniczki: Serek, mąkę, kaszę manną, miód i jajko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe placuszki i obtoczyć w mące. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Serniczki podawać na ciepło polane sosem owocowym i posypane cukrem pudrem.



8 komentarzy:

  1. Asiu wspaniałe placuszki, idealne na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieńko to ja poproszę jeden serniczek :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej postaci serniczków jeszcze nie jadłam, prezentują się nader apetycznie:) u mnie też serniczki , tyle że pieczone i z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)