Pysznotka, Pychotka, Pani Walewska..... Wszystkie te nazwy określają jedno, bardzo pyszne ciasto. Nie wiem jak to się stało, że jeszcze go nie piekłam. Nadrabiam zaległości i Wam też polecam. Do niedzielnej kawy będzie idealne.
Ciasto:
300 g mąki pszennej Młynomag
100 g mąki krupczatki Młynomag
200 g margaryny
160 g cukru + 80 g na piankę
4 jajka
200 g orzechów włoskich siekanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka amoniaku
2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem:
500 ml mleka
4 jajka
łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki domowego cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru
słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można je upiec razem w termoobiegu lub osobno.
Krem: Mleko zagotować z cukrem. Całe jajka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Nie ma to jak pyszotka :) Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńRacja Kasiu, pyszna :)
UsuńPiekłam takie ciasto już kilka razy, jest pyszne. Twoje Asiu wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńWidzisz Marzenko a ja pierwszy raz je piekłam ;) ale nie ostatni :) Pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo :) Pozdrawiam :)
UsuńAsiu, rewelacja, a ciasto smakuje niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńPrzepiękne ciasto! Ja też jeszcze nie pieklam takiego i pewnie nie prędko uda mi się je upiec...
OdpowiedzUsuńDzięki Monia, na pewno znajdzie sie okazja na to ciacho ;)
UsuńPieknie wyglada.Mam pytanie w jakiej temp.maja pisc sie placki?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw jakie temperaturze piec placki ? bo nie jest napisane....
OdpowiedzUsuńPlacki pieczemy w 180stopniach, już poprawiam ;)
Usuń