sobota, 21 maja 2016

Rybne curry

Już dawno nie robiłam takiej ryby a przecież to bardzo smaczne i, co ważne, szybkie danie. Przygotujecie je również z bardzo łatwo dostępnych składników i przypraw. Nie potrzebne są również "egzotyczne" składniki, których nie zawsze dostaniecie w każdym sklepie, aby otrzymać pyszny obiad w 20 minut. Polecam :)




4 filety tilapii lub dorsza
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny lub limonki
łyżka mąki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie)
2 woreczki ryżu
szczypior do posypania



Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić ok 10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z rybą, posypane posiekanym szczypiorem.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)