Nie ma to jak domowa szynka na kanapkę. Tym razem przygotowałam szynkę w zalewie z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie czosnek to polecam z całego serca. Jeśli nie to też polecam... z mniejszą ilością czosnku ;)
Szynka wyszła przepyszna, różowiutka, krucha i delikatna. Nigdy takiej nie kupicie w sklepie.
szynka kulka 1,7 kg
Zalewa:
2,5 l wody
120 g soli peklowej (Galeo)
łyżeczka cukru
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
5 ziaren czarnego pieprzu
6 ząbków czosnku
Marynata:
2 łyżki oleju
łyżka słodkiej papryki
łyżka majeranku
płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Ponadto:
strzykawka
igła
duży garnek
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami zalewy, ostudzić. Napełnić strzykawkę (8ml) i nakłuwając mięso w kilku miejscach, z każdej strony wstrzyknąć roztwór. Mięso przełożyć do zalewy tak aby całkowicie była przykryta wodą. Następnie naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie.
Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pół szklanki wody i pieczemy 2 godziny. Na 15 minut pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się ładnie przyrumieniło. Studzimy.
A ile soli peklowej ?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam, ma być 120g.
Usuń:-)
UsuńAsiu wspaniała szyneczka :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! z zalewy szynka jest idealnie doprawiona
OdpowiedzUsuń