czwartek, 9 listopada 2017

Babka dyniowa bez cukru

Już nie raz pisałam, że uwielbiam dynię. Tym razem użyłam jej do dietetycznego ciasta. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dzięki czemu ciasto jest dużo zdrowsze. Babkę polałam gorzką czekoladą. Dzięki tym zabiegom można pokusić się o kawałeczek babki do kawy bez większych wyrzutów sumienia ;)




Ciasto:
200 g miękkiego masła
2/3 szkl ksylitolu
4 jajka
3 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
gorzka czekolada
łyżka zmielonych orzechów
kilka orzechów pekan do dekoracji



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na puszystą masę z ksylitolem. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do miksowanego ciasta. Na koniec dodać puree z dyni. 2/3 ciasta przełożyć do foremki na babkę. Do pozostałego dodać kakao i cynamon, wylać na jasne ciasto.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać babkę i udekorować orzechami.





24 komentarze:

  1. Twoja babeczka ma piękny kolor 😊 Jak dla mnie ciasta nie muszą być zbyt słodkie. Wystarczy polewa czekoladowa i kawka do tego 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Ja takie mniej słodkie ciasta też bardzo lubię :)

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda Twoja babeczka Joasiu :) Skusiłabym sie na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety ksylitol ma wzor chemiczny ALKOCHOLU, wiec nie jest zdrowy dla naszego organizmu a zwlaszcza dla dzieci,,,ale nikt!!! o tym nie mowi. Na sile promuje sie sie ten zamiennik cukru, a wystarczy dodac daktyle czy miod aby miec 100 % zdrowia na talerzu.
    pozd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli już to alkohol. Nigdy nikomu nie dogodzi... Raz jajka są szkodliwe, innym razem zdrowe, i tak co jakiś czas wmawiają nam co mamy jeść.... Jestem zdania, ze w rozsądnych ilościach na pewno ksylitol nikomu nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie i dzięki dyni ma przepiękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... Coś pysznego😃 ja robiłam dwa razy ciasto dyniowe, ciekawa jestem, czy u Ciebie też prawie nie czuć dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dyni w ogóle nie czuć w cieście. Za to nadaje mu piękny kolor i sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość :)

      Usuń
  6. Asieńko!
    Idealne ciasto do kawki:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie że bez cukru taka zdrowsza wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dyniowe wypieki, Twoja babka wygląda wspaniale! :)

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)