Kremowy, delikatny.... co tu dużo pisać, po prostu pyszny! Taki serniczek będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje.
Przepis na sernik bez jajek, bez glutenu znalazłam na blogu "Ania gotuje". Oczywiście pozmieniałam w nim co nieco i dodałam polewę jogurtową. Wyszedł wspaniały :)
Sernik:
1 kg sera na serniki z wiadereczka
200 g masła
szkl. domowego cukru waniliowego
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Polewa:
400 g jogurtu naturalnego
ok 2-3 łyżki cukru pudru
1 kg sera na serniki z wiadereczka
200 g masła
szkl. domowego cukru waniliowego
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Polewa:
400 g jogurtu naturalnego
ok 2-3 łyżki cukru pudru
Sernik: Masło rozpuścić w garnuszku z cukrem. Przestudzić. Ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, dodać masło, utrzeć tylko do połączenia składników. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do połowy wodą. Sernik piec ok 50 minut do ścięcia się środka.
Polewa: Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, wylać na gorący sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Zamiast cukru waniliowego można dodać ziarenka z połowy laski wanilii i zwykły cukier.
Asiu, ale kusisz od rana takimi smakołykami
OdpowiedzUsuń;)) tak wyszło ;)
UsuńWygląda pysznie a ja uwielbiam serniki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, zapraszam ;)
UsuńAsiu, Twój serniczek wygląda prześlicznie. Wspaniałą modyfikacja!
OdpowiedzUsuńA tutaj oryginał:
http://aniagotuje.pl/sernik-kawowy-dalmatynczyk/
Dziękuję Aniu :)
Usuńbajecznie się prezentuje i ta polewa ciekawa :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPiękny:) i ta polewa ciekawa
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewa :)
UsuńJejku ale bym zjadła kawałek... a tu postne postanowienie trzyma!
OdpowiedzUsuńJa całkiem sobie nie odmawiam ale w niedzielę do kawy na kawałeczek sobie pozwalam ;))
UsuńPiękny serniczek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo fajny sernik i ta polewa, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż żal byłoby go jeść, tak pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńZawsze można upiec następny :P
UsuńMinimum składników, maksimum smaku! A polewa genialna! Pozwolisz,że podkradnę pomysł :))
OdpowiedzUsuńPozwolę, hihi ;)
UsuńSuper przepis :-)
OdpowiedzUsuńIle dni taki serniczek może stać w lodówce?
rewelacyjny sernik ;) wpraszam się na kawałek
OdpowiedzUsuńMiluji polské serniky a často je peču protože manžel je Polák .Ale kde jsou vejce? Hned ho vyzkouším protože vypadá božsky. Díky.Blanka
OdpowiedzUsuńWitam,mam pytanie czy można użyć serka waniliowego prezident???
OdpowiedzUsuńMożna
Usuń