wtorek, 7 marca 2017

Sernik waniliowy z jogurtową polewą

Kremowy, delikatny.... co tu dużo pisać, po prostu pyszny! Taki serniczek będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje.
Przepis na sernik bez jajek, bez glutenu znalazłam na blogu  "Ania gotuje". Oczywiście pozmieniałam w nim co nieco i dodałam polewę jogurtową. Wyszedł wspaniały :)



Sernik:
1 kg sera na serniki z wiadereczka
200 g masła
szkl. domowego cukru waniliowego
1/3 szkl mąki ziemniaczanej

Polewa:
400 g jogurtu naturalnego
ok 2-3 łyżki cukru pudru




Sernik: Masło rozpuścić w garnuszku z cukrem. Przestudzić. Ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, dodać masło, utrzeć tylko do połączenia składników. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do połowy wodą. Sernik piec ok 50 minut do ścięcia się środka.

Polewa: Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, wylać na gorący sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez noc.

Zamiast cukru waniliowego można dodać ziarenka z połowy laski wanilii i zwykły cukier.

22 komentarze:

  1. Asiu, ale kusisz od rana takimi smakołykami

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie a ja uwielbiam serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, Twój serniczek wygląda prześlicznie. Wspaniałą modyfikacja!
    A tutaj oryginał:
    http://aniagotuje.pl/sernik-kawowy-dalmatynczyk/

    OdpowiedzUsuń
  4. bajecznie się prezentuje i ta polewa ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny:) i ta polewa ciekawa

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku ale bym zjadła kawałek... a tu postne postanowienie trzyma!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja całkiem sobie nie odmawiam ale w niedzielę do kawy na kawałeczek sobie pozwalam ;))

      Usuń
  7. bardzo fajny sernik i ta polewa, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż żal byłoby go jeść, tak pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Minimum składników, maksimum smaku! A polewa genialna! Pozwolisz,że podkradnę pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis :-)
    Ile dni taki serniczek może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjny sernik ;) wpraszam się na kawałek

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)